lauantai 10. kesäkuuta 2017

Kasvuvyöhykkeellä on merkitystä

Eilen perjantaina lähdin käymään vanhempieni luona. Matkalla poikkesin puutarhaliikkeeseen, koska se sijaitsi samassa pihassa postin kirjelaatikon kanssa. Ja kun alppiruusupuisto on edennyt, ja minä olin huonolla tuulella (kerron siitä myöhemmin), niin ostinpa itselleni 'P.M.A. Tigerstedt'in...

Alppiruusu 'P. M. A. Tigerstedt'
Ajoin siis n. 100 kilometrin päähän kotoani, länteen. Olen myös kauempana merestä kuin kotona, mutta kasvuvyöhyke on eri. Minä asun 2 vyöhykkeellä, mutta vanhempani 1B:llä. Ja sen huomaa...

Kaikki kukat ja nuput ovat huomattavasti pidemmällä kuin omassa pihassani. Ne kasvit, joissa äidillä on nuppuja, ovat pihallani vielä nuputtomia. Ne kasvit, jotka kukkivat jo, ovat pihallani vielä nuppuasteella.

Idänunikko
Juhannuspioni

Juhannusruusu

Kultapäivänlilja
Ja yhdestä nupusta olen oikeasti kateellinen. Minä toin tämän äidilleni äitienpäivänä, ja nyt tässä on jo nuppuja!!!! Mutta tämä kasvi onkin ollut koko ajan terassilla, katon alla.

Pasuunakukka
Kesä, ihanaa!!!!
Huomenna olisi tarkoitukseni ajella Saloon Rekijoen myllylle. Siellä on pelargonitapaaminen. Ihana tavata muitakin pelargoneista innostuneita immeisiä! Samalla tehdään äitin kanssa pieni kotiseutuhistoriakierros, koska äitini suku on Karjalan evakkoja, jotka on asutettu Rekijoelle alunperin.

Aurinkoista viikonloppua!!!!

12 kommenttia:

 1. Saman kasvuvyöhykkeen sisällä on myös isoja eroja riippuen esimerkiksi tontin ilmansuunnista. Meidän pihaa on varjostanut kahdella sivulla metsä, joka on nyt pääsiäisestä alkaen poissa. Meillä kaikki kasvit ovat olleet myöhässä verrattuna monien muiden saman kylän pihoihin. Nyt aurinko paistaa koko päivän, mutta myös tuuli osuu hyvin pihaan. Huomaan muutoksen jo nyt, mutta jännään, miten valon määrä vaikuttaa pitkällä aikavälillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ilmansuunnat ovat tärkeitä ja valon määrä. Toivottavasti teillä ei metsän kaatuminen tuo negatiivisia vaikutuksia kasveihin.

   Poista
 2. Kasvuvyöhykkeellä on todella iso merkitys. Pihan ja puutarhan pienilmasto on toinen erittäin vaikuttava tekijä kasvien kasvun ja etenkin kukinnan kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienilmasto on myös tärkeä. Vanhempieni luona on vähemmän puita varjostamassa puutarhaa kuin meillä. Joten kasvit saavat enemmän aurinkoa päivän aikana.

   Poista
 3. Kasvuvyöhykkeiden merkityksen huomaa erityisen hyvin blogeja seuraamalla. Toisilla etelämpänä on kasvit paljon pidemmällä kuin minulla, joka asun nelos-vyöhykkeellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin huomaa. Erityisesti pohjoisempana kaikki kukkii hitaammin, mutta me asumme vanhempien kanssa suurinpiirtein samalla leveysasteella.

   Poista
 4. Juu, vyöhykkeellä on väliä! Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 5. Vyöhykkeella on väliä ja sitten niillä mikroilmastoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, minun varjoisalla pihallani kaikki on myöhemmässä

   Poista
 6. Me olemme Ib:llä, mutta laakson pohjalla, ja täällä on usein kylmempää ja hallanvaara verrattuna muuhun 1b:hen.

  VastaaPoista
 7. Kaunis alppiruusu, toivottavasti ostos piristi päivääsi :)

  VastaaPoista