torstai 6. heinäkuuta 2017

Avoimet puutarhat Lohjalla, osa 2

Nyt on taas sopiva hetki palata blogin pariin. Ulkona sataa vettä, joten kitkemään ei pääse ja lämmityslaitteen vaihtajat ovat työntouhussa, joten poiskaan ei voi lähteä. Hyvä aika siis palata sunnuntain tunnelmiin.

Sunnuntain kolmas kohteeni oli Jalavaranta, kesämökin puutarha. Jalavaranta näytti koostuvan kolmesta osasta. Ensin oli hyötytarha, laatikkopuutarha, enkä minä hölmönä tajunnut sen kuuluvat Jalavarantaan, joten siitä ei ole kuvaa.


Sitten keskellä huvimaja ruusupensaineen ja perennoineen.
Sinivaleunikon näin ensimmäistä kertaa elämässäni ja se on todella huikaisevan sininen. Ihana!!! Mutta sen verran ujo hän oli, että näytti katsojille vain takapuoltaan.


Tämä kaivonpumppu sai minut tajuamaan, että tuollainen pitää saada omallekin pihalle. Minähän nostan ämpärillä vettä kaivosta, mutta käsipumpulla homma kävisi huomattavasti helpommin. Hankintalistalle siis!!!


Sitten siirryin portaita alas mökkipihalle järven rantaan, niiden jalavien varjoon... Keskellä pihaa oli liuskekivin päällystetty alue ja sitä reunusti metallirajainen kukkapenkki.Talon emännältä kuulin, että metallireunus ei ole pelkkä reunus, vaan maahan on upotettu metalliallas. Kuulemma muuten valtavankokoiset jalavat veisivät kaiken voiman maasta. On muuten ollut melkoinen homma upottaa tuo allas maahan.


Tämän ranta-alueen toisella sivulla (toisella ne jalavat) oli rakennettu kivistä pengerrys. Pengerryksen päällä kasvoi pieniä söpöjä kivikkokasveja.

Olipa ihastuttava puutarhakohde!!!! Kello oli niin vähän, että ehtisin kotimatkalla vielä poikkeamaan Kirsikkamäellä.

Sisäänkäynnin puolella ihmettelinkin, että mikä mäki tämä nyt on...


Mutta kun pääsin talon ohi, niin kyllä tämä on todellakin mäen päällä oleva talo. Kuulemma talon alapuolella oleva kallio on suojeltu, koska siitä alkaa Lohjan harju. Alempi näkyvä kivikko on itsetehty pengerrys, mutta ylempi on kalliota. Tällä pihalla saa liikuntaa, kun kulkee talolta alas hyötytarhaan.


Hyötytarha on laaja ja aidattu peurojen takia.


Kuvissa ei näy, mutta kasvihuone sijaitsee puolessa välissä rinnettä. Kasvihuoneessa kasvoi tomaatteja, kurkkua, melonia, munakoisoa, tomatilloa, mutta myös nektariinia, banaania ja lakritsia.

Nektariinipuu
Olisi kiva kuulla myöhemmin, miten nektariinin talvetus onnistuu. Siitä ei ollut vielä kokemusta emännällä.

Banaani

Lakritsi
Talon luona, rinteen päällä oli perennapenkit. Ja nehän minua kiinnostivat kaikkein eniten...Ja vihoviimeisenä kuvana aivan mieletön istutus...


Valtavan kantoryppään keskelle oli istutettu verenpisaroita... Tähän kuvaan on hyvä päättää tämänvuotinen Avoimet puutarhat -postaus Lohjalta.

Kiitos kaikille ihanille ihmiselle, jotka avasitte porttinne puutarhaanne.

3 kommenttia:

  1. Kivat kohteet.
    Täälläkin on juostu vuoroin sisään ja ulos, kun välillä on satanut ja sitten taas ei.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoisissa puutarhoissa olet päässyt vieraileaan. On ollut mukava päästä virtuaalisesti kiertämään puutarhoja kuviesi avulla. :)

    VastaaPoista