sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Lokakuu jo...

Voi ei, ihan hirvittää, että nyt ollaan jo lokakuussa. Kesä on totaalisesti ohi, ensimmäiset yöpakkaset lähestyvät :(

kesäpäivänhattu ja daalia

Onneksi nyt alkaa piha olemaan valmis talven tuloon. Tänään kannoin viimeiset säilytettävät kesäkukat sisälle. Kyllä tuli saunamökkiin ahdasta, kun reilu 50 pelargonia, 10 verenpisaraa, 3 begoniaa, 2 pasuunakukkaa (1 on vielä tuulikaapissa), 1 keijunmekko, 1 sinisarja ja 2 lumihiutaletta odottaa tulevaa kesää. Nyt vaan toivotaan, että saan pidettyä kaikki hengissä. Siis etten kastele heitä liikaa, ainakin viime talvena se oli suurin virheeni. Toin minä muutaman talvetettavan ihan sisälle asti, huoneenlämpöön. Täällä talvehtivat riippa- ja tuoksupelargonit, ja tietenkin kaikki syksyn verenpisara- ja pelargonipistokkaat. Voi olla, että keväällä täällä on taas ahdasta... Mutta se on sen ajan murhe.

Taimien kanniskeluun ja siistimiseen on mennyt yllättävän paljon aikaa. Sen lisäksi olen korjannut viimeisiä herkkuja kasvatuslaatikoista. Tänään kiipeilin tikapuilla ja korjasin papusatoa. Vielä elokuussa epäilin sadon jäävän ihan nollaan, mutta ei 'Blauhilde' pettänytkään. Nyt sain jo toisen ämpärillisen papuja eli yhteensä 20 litraa. Kyllä aikaisempina vuosina on tullut enemmän satoa, mutta parempi tämäkin kuin ei mitään.

Joku muukin tykkää päivänsilmästä

Spagettikurpitsat jätin vielä maahan, mutta huomenna ne on poimittava, jos maanantain ja tiistain välisenä yönä on luvassa ensimmäiset pakkasasteet. Samoin tomaatit pitää poimia sisälle kypsymään ja siinähän se vihannessato sitten taitaakin olla. Juureksista punajuuret pitää nostaa ylös, ne eivät kestä pakkasia. Pari kiloa nostin jo ja tein herkkuani punajuuri-jauhelihavuokaa. Ohjeen löysin joskus vuosia sitten Me-lehdestä. Nyt tein niin ison annoksen, että sain sitä pakastimeen.

Sadonkorjuun ja talvisäilöön viennin lisäksi olen jatkanut ruukkujen pesu-urakkaa. Pari kertaa kesällä tiskailin niitä ja nyt olen kahtena päivänä pessyt ja vielä niitä riittää. Tiskatessa miettii, että oikeastiko minä olen kylvänyt näin paljon kaikkea, mutta olen minä myös saanut kesällä nauttia runsaasta kukkaloistosta. Eli valitus seis ja tiskaamaan purkkeja ensi kevääksi...Lauantaina käväisin kaupungissa ostamassa itselleni apulaisen pihansiivoukseen eli lehtipuhaltimen. Vielä se laatikossa, mutta tarvetta sille on. Pihassani on niin paljon sepelipintaa, että haravointi on vaikeaa. Tai saa sepelit haravoitua lehtien kanssa samaan kasaan, mutta minä haluaisin pitää sepelit paikoillaan... Kerrottakoon siitä myöhemmin lisää, kunhan kaikki lehdet putoavat puista ja otan puhaltimen käyttöön. Samalla reissulla ostin myös muutaman kanervan ja vaihdoin saunamökin kukkalaatikkoon jo syksyisen istutuksen. Hopealehdet olen itse kasvattanut siemenestä.

Syysistutus ja taustalla pasuunakukkia

Yllätykseni oli suuri, kun huomasin, että yksi päivänliljoistani on aloittamassa kukintaa vielä lokakuussa. Tämä kasvi on ostettu juurakkona ja istutettu paikalleen toukokuussa 2014. Ja nyt siis aloittamassa ensimmäistä kukintaa. Toivottavasti kukka ehtii avautua ennen pakkasia, jotta saisin selville hänen nimensä. Ostin nimittäin 3 juurakkoa, mutta en muista kenet mihinkin istutin. Pussit on tallessa, joten kukan perusteella pystyn tunnistamaan lajikkeen.


Kehäkukat jaksavat edelleen kukkia. Ovat ihania aurinkoja ruskeiden koivunlehtien seassa.
4 kommenttia:

 1. Onpas sinulla talvetettavaa, aika urakka!! Kunnioitettavaa tuommoinen, vois jäädä multa kyllä tekemättä, vaikka olis tilatkin. Yöt alkaa oleen jo aika rapsakoita, kyllä se talvi taitaa taas sieltä tulla. Toivotaan nyt vielä kuitenkin saataisiin lämpöä, jotta päivänliljasikin ehtisi aueta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kaikki jo paleltunut ulkosalla. Talvi tuli ja -5 astetta pakkasta. Päivänlilja joutuu odottamaan tulevaa kesää, kuten minäkin...

   Poista
 2. Hei, sinulle olisi haaste blogissani!

  VastaaPoista