tiistai 2. kesäkuuta 2015

Muotopuutarhani

Nyt se on melkein valmis... Lokakuussa jo postasin suunnitelmistani ja alkukaivauksista. Liiterin edustan valmistuttua olenkin ehtinyt puuhastelemaan tämän parissa.

Uusi lempipaikkani, veden solinaa kuunnellessa mieli rentoutuu


Laatikoihin muotopuutahan reunoille olen kylvänyt pioniunikkoa 24 000 siementä. Pitäisi ainakin riittää, jos kaikki itävät. Obeliskeissa kasvaa 2 alppikärhöä 'Alpina Plena' -lajiketta ja 1 kiinankeltakärhö (1 vielä hankinnassa, koska puutarhan kaksi muuta kiinankeltakärhöä olivat tosi huononnäköisiä)

Alppikärhö 'Alpina Plena'
Alkuperäinen suunnitelmani oli, että tekisin obeliskit itse. Katselin Pinterestistä sopivia mallejakin, mutta sitten sattumalta löysin puutarhaliikkeesta yksinkertaisen kauniita metalliobeliskeja, jotka päätin ostaa. Ja se oli virhe!!! Obeliskit ovat kauniita, mutta niiden kokoamisessa tarvittiin voimasanoja avuksi. Kaikki 4 seinää ovat kiinni naapurissa haka-lenkki -yhdistelmällä ja vähänkin kun nosti tai siirsi yhtä seinää, niin kiinnitys irtosi. Lopulta otin käyttöön nippusiteet, joiden avulla sainkin obeliskit kasaan. Mutta osa jäi vinoon, enkä aio siirrellä niitä enää!!! Kärhöt toivottavasti peittävät pienet vinoudet pian...

Kärhöobeliskien väliin sijoitin viime kesänä värkkäämäni raparperilaatat. Pari niistä hajosi jo viime talvena, mutta se ei tahtia haittaa...


Muotopuutarhan keskuksena on pieni suihkulähde. Se toimii ainoastaan aurinkoisella säällä, aurinkokennolla. Puutarha, josta hain kärhöt, on erikoistunut kesäkukkiin ja niitä olikin pari kasvihuoneellista. Näiden kukkien siniseen väriini ihastuin... Ovat kuulemma sinisalviaa, jota olen itsekin kylvänyt, ne vaan eivät ole näin isoja, eikä kukkivia vielä.Näitä kuvia ottaessani on muotopuutarhan ulkoreunat vielä viimeistelemättä, mutta nyt sekin on jo tehty. Muotopuutarhan kivituhkakäytäviä pitää vielä tasoitella ja tiivistää. Ja kun se on tehty, niin sitten peitän pinnan tummalla koristekivimurskeella. Siksi suihkulähteen laastipaljukin on vielä niin korkealla. Saatan myös öljytä kaikki istutusalueiden puureunukset mustalla, samoin lepotuolin.

Mutta niin olen onnellinen saatuani urakan tähän vaiheeseen, että pakko on hehkuttaa sitä muillekin. Olen tyytyväinen :)

5 kommenttia:

 1. Todella hieno muotopuutarha, tumma väri kyllä korostaa hyvin kasveja, toivottavasti laitat lisää kuvia kunhan on viimeistelty ja kasvitkin vähän kasvaneet.

  VastaaPoista
 2. Onnea projektin valmistumisesta! Tiedän tunteen.. Hieno!

  VastaaPoista
 3. Hieno!!! Olen hölmösti aina ajatellut, että muotopuutarhan pitäisi olla suuri. Ei tosiaankaan. Sinun muotopuutarhasi on hieno ja varmasti vain paranee viimeistelyn ja kasvien rehevöitymisen myötä.

  VastaaPoista
 4. Hieno! Tumma öljy käy hyvin reunuksiin. Laitahan kuvaa valmiista muotopuutarhastasikin.

  VastaaPoista
 5. Vautsi miten hieno! Voi vaan odotella miten hieno kunhan kärhöt kasvaa!

  VastaaPoista