maanantai 4. toukokuuta 2015

Vihertää


Eilen jo vähän, tänään enemmän. Osassa koivuista on havaittavissa vihreät hiirenkorvat!!! Ihanaa kesä tulee, onhan västäräkistä enää vähäsen. Aamulla ajelin pääkaupunkiin ja vaikka matkaa on vain 60 kilometriä, niin kyllä siellä oli selkeästi kevät pidemmällä: koivut olivat vihreämpiä, vaahtera kukki, samoin metroradan pientareella ja kansallismuseon edessä narsissit. Kyllä vihreys ja aurinko saavat ihmeitä aikaan.

Minä vietin vappua, samoin kuin sunnuntaita pihalla. Ei sieltä malta olla pois, ei millään. Mutta onneksi sieltä ei työt lopu ihan heti ainakaan. Olen kunnostanut vanhoja kukkapenkkejä, lisäillyt multaa, kitkenyt ja kantannut. Ja ihaillut mullasta nousevia piippoja. Etupihalla kukintaansa aloittelevat narsissi (en tiedä mikä niistä, koska en merkinnyt ylös eri sorttien istutuspaikkoja), kevätvuohenjuuri, parvitulppaani ja esikko. Takapihalla kukintaansa aloittelee myöskin narsissi (valkoinen, vanhaa kantaa oleva) sekä punainen esikko. Ja mikä ihaninta, niin pioni on jälleen nostanut punaiset piippansa mullan alta. Jokohan se tänä kesänä kukkisi ?

Olen myös aloitellut kolmatta pihaprojektia, vaikka kaksi edellistä (liiterin edusta ja muotopuutarha) ovat vielä kesken. Rakentelin nimittäin eilen uuden istutusalueen reunat lahopölleistä. Alueesta tuli valtava, epäilyttää, että josko tuli liian iso. Mutta tarkoituksena on istuttaa tähän alueelle myös pensaita. Katsotaan, miten ämmän käy eli pitääkö pienentää... Nyt alue odottaa konetta ja multaa, kottikärryillä en sitä suostu kärräämään. Toisekseen ennen mullan laittamista täytyy ainakin kaivon ympärys kitkeä, vai mitä ?


Kaivon ympärys salaojitettiin muutama vuosi sitten. Nyt voisi olla jälkiviisas ja kysyä, että miksi hitossa en silloin kattanut sitä ???? Nyt se on kasvanut täyteen rönsyleinikkiä. Kahdessa tunnissa sain neljänneksen kitkettyä, kolme neljännestä on vielä tekemättä. Kohta puoliin puhdistetulle alueelle istutetaan lamoherukkaa ehkäisemään rikkaruohoja. Varmuuden vuoksi laitan ehkä suodatinkankaan ja kuorikatetta...

Kitkemisen ohessa olen tehnyt kaikkea sellaista pientä. Olen maalannut kukkahyllyn, asensin automaattiavaajat kasvihuoneeseen, jne.... Kasvihuoneen kasvit ovat olleet ansarissa jo pari viikkoa, eivätkä ole paleltuneet. En ole asentanut lämmitintä, vaikka sellaisen omistan, enkä ole käyttänyt harsoa. Huomenna tai ylihuomenna siirrän tomaatit ja paprikat kasvihuoneeseen, koska sääennusteiden mukaan yölämpötila olisi noin 5 astetta.

Aurinkoista viikkoa sinullekin ja intoa pihapuuhasteluihin!!!

5 kommenttia:

 1. Rönsyleinikki on sitten harvinaisen ärsyttävä rikkaruoho. Grrr! Tarmoa kitkentäpuuhiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tarmoa täällä tarvitaan, niitä on niin paljon :(

   Poista
 2. Rönsyleinikkisotaa käydään täälläkin. Sen kitkemiseen käytän sellaista Fiskarsin rikkaruohokitkintä. Sillä lähtee. Joskin uusia tulee, mutta ehkä olen jo piirun verran lähempänä voittoa - tai sitten en.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, minullakin on Fiskarsin rikkaruohonpoistaja, mutta olen käyttänyt sitä ainoastaan voikukalle. Täytyypä kokeilla sitä myös leinikille...

   Poista
 3. Kyllä rönsyleinikki vihertää täälläkin, kiertää saa sankon kanssa kaikki paikat vähä väliä. Se se on loppumaton luonnovara :D

  VastaaPoista