perjantai 15. toukokuuta 2015

Valmista tuli...

Selkä on jumissa, kyykistyminen on kivuliasta, mutta ei se haittaa, kun tietää tehneensä pihatöitä ja saaneensa jotain valmiiksi :)

Huhtikuun lopulla kirjoittelin huonosta tuuristani. Ja yksi ikävä postauksessani oli, että puiset reunanauhat loppuivat kesken, 8 metriä ei riittänytkään, ja muutkin olivat niitä ostaneet, joten liikkeenkin varastot olivat ehtyneet. Viime viikolla sain soiton, että nyt heillä on niitä taas. Ja minä sitten heti hakemaan kolme nauhaa.

Vasta eilen ehdin nauhoja asentamaan paikoilleen, työt ja sade haittaavat ikävästi puutarhurointia. Loppupintamaa pois, samoin rikkaruohot ja uutta multaa kehiin. Useamman kärryllisen sain kärrätä ennenkuin alue oli mullattu. Kasveiksi olin suunnitellut pensashanhikki 'Mango Tangoa', jota tilasin talvella Viherpeukaloilta. Sen seuraksi haluaisin onnenpensasta. Mutta entäpä keskelle ? Jotain korkeaa ehdottomasti. Minua kiinnostaisi kovasti japaninvaahterat, mutta ne ovat liian arkoja Suomen talviin. Mongolianvaahtera ? Ehkäpä. Tai sitten riippahernepensas ?

Laitoin Facebookiin päivityksen, jossa pohdiskelin tätä ongelmaa. Sain yhden ehdotuksen, riippapihlaja ja sen runkoa kiipeämään köynnöshortensia. Siinä on ajatusta, paitsi etten tykkää pihlajasta. Mutta tämä ehdotus sai silti minut tekemään päätökseni, keskelle tulee riippahernepensas, jos vain löydän sellaisen jostain...

Entäpä sitten jotain mikä peittäisi mullan. Kaikissa puutarhaohjelmissa käytetään kuorikatetta, mutta en tykkää siitäkään. Joten jotain muuta pitää keksiä, kaivoin kirjahyllystäni Kirsi Tuomisen ja Olavi Niemen Maanpeitekasvit. Sitä selaillen päätin haluta sinistä kevätkaihonkukkaa. Rönsyansikka olisi myös kivaa ja sitä minulla on jo etupihallani, mutta en halua penkkiä liian keltaiseksi keväällä (onnenpensas, rönsyansikka ja riippahernepensas yhtäaikaa).

Ja tällainen siitä tuli...


Autionnäköistä ennenkuin kasvit lähtevät kasvuun. Ehkäpä reunustan penkin kesäkukilla, jotta se näyttäisi joltain tänä kesänä.

Kun istutusalue tuli kuntoon, piti vielä kunnostaa ympäristö eli vähän lisää kivituhkaa ja paljon rikkaruohoja kitkettävänä...


Päivänliljapenkki

Vähäks olen tyytyväinen itseeni :) Huomenna jatketaan kitkemistä ja ehkäpä ehdin jopa jatkamaan muotopuutarhaani... Onhan tässä aikaa, tänään on vasta perjantai, eikä kesäloman alkuunkaan ole kuin 2 viikkoa.

4 kommenttia:

 1. Kevätkaihonkukka on kyllä ihana maanpeitekasvi ja minusta se myös leviää hyvin. Tykkään myös hopeatäpläpeipistä. Sekin näyttää olevan aika hyvä leviämään. En tykkää rikkaruohojen kitkemisestä, joten peitän istuttamattomia alueita sanomalehdellä ja oksahakkeella. Päälle voi ripotella tuoretta multaa, jollei tykkää hakepinnasta. Edullista, etenkin väliaikaisratkaisuna, ja helpottaa hommia, kunnes penkki täyttyy kasveista.

  VastaaPoista
 2. Köynnöshortensia kasvaa pituutta jopa 10m. Voi olla huono kaveri riippapihlajalle;) komealta näyttää istutusalueesi.

  VastaaPoista
 3. Varmaan tulee kaunista! Minä taas peittelen mullat heinäsilpulla, heti kun nurmikko alkaa kasvamaan. Eli ihan kohta :) Kastemadotkin saavat sitten töitä ja ruokaa.

  VastaaPoista
 4. Minulla kasvaa riippahernepuu perennapenkissä, juo paljon vettä kasveilta, mutta sopii mielestäni hyvin myös perennapenkkiin. Maanpeitekasveilla saa mullan kauniisti peittoon. Mulla on muuten blogissani juttua molemmista, jos kiinnosta joskus kurkata.

  VastaaPoista