keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Himokylväjä koulii

Kylväminen on helppoa, kylvettyjen purkkien seuraaminen on terapeuttista, mutta kouliminen, se on raakaa työtä. Tänä uonna olen ensimmäistä kertaa esikasvattamassa kesäkukkia. Jotenkin olen ollut epävarma onnistumisesta, ja olen kylvänyt kokonaisen pussillisen siemeniä. Ahkeraliisaa on koulittuna 12 purkkia, samettikukkaa on nyt koulittuna 24 purkkia ja vielä olisi 1½ laatikollista koulimatta. Nyt jo piti huudella naamakirjasta halukkaita samettikukan pelastajia, koska eihän niitä ylimääräisiä voi poiskaan heittää.

Siinä se ongelma onkin. Ei raaski heittää pois. Ananaskirsikoita tarvitsen 2 - 4 tainta, mutta 12 tainta löytyy ikkunalaudalta. Onneksi järki kasvaa kevään edetessä. Hopealehteä kylvin enää vähän, ja koska kaikki itivät, taimia näyttäisi olevan parikymmentä. Eilen kylvin lehtikaalin, tarkoituksena kasvattaa vain 4 tainta, mutta siemenet olivat niiiiiiin pieniä, että jokaiseen pottiin meni useita siemeniä. No ehkäpä saan dumpattua lehtikaalin alkuja ystävälleni ja toisaalta pari kappaletta voisi kasvaa kukkapenkissä koristeena. Pensaskrassin kylvin tänään, vain 20 siementä meni multiin. Onneksi tiedän voivani lahjoittaa niistä muutaman äidilleni.

Tuoksuherneet, samettikukat ja hopealehdet olen jo vienyt saunamökin viileyteen. Siellä ne saavat vahvistua, eikä niistä tule kauhean pitkiä honteloita ja heikkoja. Katsotaan, miten onnistun. +10 astetta on kuitenkin aika viileä lämpötila kasveille. Ei täällä sisälläkään nautita hellelukemista. Sähköäsäästääkseni kytkin sähkövastuksen pois päältä, ainoastaan ilmalämpöpumppu ja leivinuuni lämmittävät taloa. Tämä aamuna sisälämpömittari näytti vain 17 astetta, mutta aurinkoisen sään ansiosta sisälämpötila nousi tavanomaiseen 20 asteeseen. Ja illalla lämpesi myös leivinuuni. Ja leivinuunin hehkussa on mukava lepäillä sohvalla koulimisurakan jälkeen.

1 kommentti:

  1. Sama juttu joka kevät... Eihän sitä nyt voi kylvää vain paria siementä. Pitää laittaa ihan varuilta enemmän, jos eivät idäkään. Tänä keväänä tajusin ajoissa huudella tomaateilleni uusia omistajia ja tein vaihtokauppaa. Sain "maksuksi" munia, leipää, sytykkeitä...

    VastaaPoista