lauantai 28. heinäkuuta 2012

Raivausta Potagerissa

Joskus huomaa tehneensä ylilyöntejä... Laajensin keväällä kasvimaan lajikevalikoimaa avomaankurkulla. Lueskelin kurkun kasvatusohjeita  ja niissä kehuttiin kurkkuyrtin tuovan pölyttäjiä kurkuille. Minä tietenkin kurkkuýrtin siemeniä ja istutin kokonaisen pussillisen niitä kurkkulaatikon keskelle. Hyvin lähtivät kasvuun, liiankin hyvin. Nyt kurkkuyrit peittävät lähes koko laatikon ja peittävät kurkuilta auringon. Kauniita ovat ja mehiläisiä ja kimalaisia pörisee niissä runsaasti. Minä vaan en tarvitse kurkuille pölyttäjiä, lajike on itsestään pölyttyvä. Niinpä tartuin saksiin ja katkoin suurimman osan kurkkuyrtin varsista. Muutaman jätin koristeeksi. Iloinen yllätys löytyi kurkkuyrttien alta, useita kurkunalkuja, parhaat lähes kymmensenttisiä :)

Toinen melkoinen kasvuongelma näyttäisi olevan spagettikurpitsa. En todellakaan ymmärtänyt sen kasvattavan kolmemetrisiä lonkeroita, jotka kasvavat ja kasvavat. Nyt ne peittävät välikäytäviä, hukuttavat samassa laatikossa kasvavat kesäkurpitsat alleen ja yltävät jo mansikkapenkkiin asti. Satoa näyttäisi tulevan runsaasti, jos kaikki alut kehittyvät valmiiksi hedelemiksi. Erityisen hankalaksi tilanteen tekee se, että spagettikurpitsan alut ovat samanvärisiä kuin kesäkurpat, lajike 'white long'. Vain muoto on eri, spagettikurpitsa pyöreä ja kesäkurppa pitkulainen. Silti vaikka spagettikurpitsa valtaa alaa, kesäkurpitsa on jaksanut taistella ensimmäiset valmiit hedelmät. Sadonkorjuuaika on alkanut, JEEEEEEE!!!!!!!

Vielä en ole tehnyt päätöksiä ensi kesästä, ensin täytyy päästä maistelemaan keitettyä spagettikurpitsaa. Lisää kasvatuslaatikoita on kuitenkin tiedossa, ainakin 6 kappaletta...


3 kommenttia:

 1. Oletpa saanut paljon aikaiseksi.Mielenkiinnolla käyn kyläilemässä sivuillasi.

  VastaaPoista
 2. Minulla kurkut on vasta aloittaneet kukkimisen. Odotan ja toivon hyvää kurkkusatoa. Kaikki edellisen sadon kurkut on jo hotkittu parempiin suihin. Tein valkosipulikurkkuja ja hyvin kelpasivat. Njam!
  Olen myös miettinyt tuota kurpitsa-asiaa. Itselläni on kesäkurpitsaa ja jotain pyöreää kurpitsaa, jonka nimeä en nyt tähän hätään muista.. Mitähän niistä oikein tekisi tai miten ne säilöisi? Onko ideoita?

  VastaaPoista
 3. Minä syön kesäkurppaa paljon raakana, esim. salaateissa. Erittäin hyvää on myös kesäkurpitsa-suklaakakku, siihen löysin ohjeen jostain blogista. Tänään olisi tarkoitus kokeilla kesäkurpitsa-hernekeittoa. Viime syksynä pakastin grillattuja kasviksia, siis vastaavaa, mitä myydään kaupan pakastealtaassa, joissa yhtenä osana on kesäkurpitsa. Äitini on tehnyt kesäkurpitsaraasteesta vastaava mitä kurkkusalaatti on. Olen myös pohtinut voisiko kesäkurpitsaa säilöä viipaleina etikkaan, kuten kurkkua. Käyttötarkoituksia löytyy paljon....

  VastaaPoista