sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Pihatöitä talkoilla ja pieniä vieraita

Viimeiset pari viikkoa ovat olleet työntäyteistä aikaa pihalla. Vieraatkin on pistetty lapion varteen (KIITOS). Kasvimaa on nyt kunnossa, laajennusosa odottaa taimia, polut on katettu oljilla. Kohta pääsen kattamaan sipulipenkit, niissä on jo mukavat alut.

Marjapuskat ovat kukassa ja kimalaiset ovat olleet ahkeria :) Pirtin takana olevat "punaherukat" tunnistin taikinamarjaksi, koska niissä kukkatertut kasvavat ylöspäin. Harmi!!!!! Takapihan marjapuskat kasvoivat vuohenputkien ja nokkosten seassa. Niissä oli runsaasti kuivia oksia. Kitkeminen, leikkaaminen ja tukeminen sai ihmeitä aikaa, vai mitä ?
Ennen

Jälkeen

Tämä puska on aika eriskummallisen muotoinen, mutta aika näyttää saako siitä elävää kunnollista kasvia. Marjojen kyspymisen jälkeen olis tarkoitus aloittaa leikkausurakka, joka jatkuu useiden vuosien ajan. Niin tiheitä ja isoja osa puskista on... Eivät meinanneet mahtua 80 cm kehikkoon.

Viikko takaperin istutimme siskon lasten kanssa auringonkukkia. Niiden kylväminen oli lapsille mukavaa puuhaa. Tänä kesänä herrasväki vieraileekin usein täällä, joten lapset pääsevät seuraamaan kylvöksen kasvua. Toivottavasti pääsevät näkemään kukkivia auringonkukkia :)

Pienten siskonlasten lisäksi rupesin epäilemään, että talossani asustaa muitakin pieniä, ainakin rapinasta päätellen. Hiljaa hiipien pääsinkin yllättämään hiirulaisen... Näin sen otuksen elävänä roskakaapissani. Siispä loukkua virittämään ja vajaan tunnin kuluttua loukku napsahti ja hiirulainen oli vainaja. Viime syksynä kalliilla hankittu koteloloukku osoitti toimivuutensa, eikä minun tarvinnut koskea itse loukkuun, kun irrotin hiirtä pirtin takana. Joskus kannattaa satsata laatuun ;)

Uusia kasvilöytöjä pihalla: Jalopähkämö (nähty aiemmin, nyt tunnistettu) ja komea maksaruoho ja oletettavasti pihalla kasvava päivänlilja on syyspäivänliljaa, koska siinä ei vielä näy kukkavanoja kuten äitin päivänliljassa.