sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Kastepukunäyttelyssä

Vietin viikonlopun Lohjalla vanhempieni luona. Ihanan rauhallista oleilua ja yhdessäoloa. Äiti kertoi jo perjantaina, että sunnuntaina avautuu Lohjalla kastepukunäyttely. Että mennään sinne... Olin hiukan vastahakoinen, koska ajattelin, että siellä on vain muutama puku, että mitä niitä pällistelemään. Kuinka erehdyinkään...

 Tänään sunnuntaina lähdimme äitin kanssa mummin luo päiväkahville, mutta ennen kahveja lähdimme kolmisin käymään näyttelyssä ja täytyy sanoa, että upea oli. Näyttely pidetään Lohjan seurakuntatalossa ja se on auki 31.1. - 7.2.2016. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Esillä oli noin 100 kastepukua. Näyttelystä oli myös koottu julkaisu, jossa esiteltiin pukujen tarina. Aivan loistavaa, harmi, että julkaisua ei saanut ostaa mukaan. Kuvat olen ottanut äitini kännykällä, koska en ymmärtänyt ottaa kameraa mukaan.


Näyttelyn vanhimpia kastepukuja

Yksittäisiä pukuja ja ihania yksityiskohtia:


Edelliseen mekkoon on kauniisti nimikoitu kastettujen lasten nimet ja vuosi

Yhden suvun tyttöjen ja poikien kastepuvut

Tämä puku oli lasivitriinissä, siksi se on niin epäterävä. Mutta puvun historia on huikea. Puvun on ommellut käsitöihin erikoistuva opettajaopiskelija vuonna 1943. Silkkikangas on alasammutun venäläisen lentokoneen lentäjän laskuvarjosta. Puvussa on kastettu peräti 51 lasta. 


Tämä puku on lähetetty sodan aikana 1940-luvulla Amerikasta Suomeen

Ei aina vaaleanpunaista nauhaa tyttölapselle

Tätä kastepukua koristaa hääpuvun huntu

Tässä puvussa on kastettu 27 lasta, osa jo toisessa polvessa

Virkatut kastemekot kaksosille

Oikeanpuoleinen mekko on ommeltu 1900-luvun alkupuolella tehdystä pellavalakanasta. Julkaisussa oli kerrottu tarkemmin pitsien virkkauspaikoista ja pellavankasvattajasta. Itse puku on ommeltu vasta 1990-luvulla.

Yksityiskohta edellisestä puvusta
Olipa todella huikea näyttely. Iso kiitos seurakunnan työntekijöille, jotka ovat keränneet puvut, rakentaneet näyttelyn ja tehneet julkaisun. Jos liikut Lohjan suunnalla tulevalla viikolla, niin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.


12 kommenttia:

 1. Hieno ja erikoinen näyttely! Oli mielenkiintoista lukea ja katsoa miten monta lasta on kastettu yhdelläkin puvulla. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pukujen tarinat olivatkin näyttelyn kiinnostavinta antia.

   Poista
 2. Tuossa kolmannessa kuvassa on samantapainen puku, kuin se jossa lapseni on kastettu. Paitsi meidän puku oli vielä yksinkertaisempi, mietin jo hetken, että olisin tarjonnut sitä tuonne näyttelyyn, mutta kun siitä on ajansaatossa otettu silkkinauha-rusetti pois...Meidänkin puku on jo lähemmäs 40 v vanha, ollut ensin yhdellä pojalla ja sen jälkeen viidellä mun lapsellani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta siellä oli esillä myös muutama rusetiton puku. Äitini kertoi, että ei tarjonnut meidän kastemekkoa sinne, koska ajatteli sen olevan liian nuori. Sehän on vain 40 vuotta vanha...

   Poista
 3. Onpas upea näyttely. Kiva kun jaoit nämä kauniit kastemekot kanssamme. Mukavaa helmikuun alkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttely oli todella hieno, siksi sitä oli kiva mainostaa täälläkin. Mukavaa helmikuuta sinullekin.

   Poista
 4. Huisin hienoja pukuja. Oikein kiva kun kerroit näistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhlapukuja on kiva katsella ja varsinkin ne tarinat pukujen takaa, upeita :)

   Poista
 5. Lähtökohtaisesti kastepukunäyttely ei kuulosta kovin kiinnostavalta, mutta huikeita nuo tarinat! Melkein alkoi harmittamaan kun on niin kaukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen todella tyytyväinen, että pääsin käymään tuolla näyttelyssä, oli se niin upea. Jos asuisin lähempänä Lohjaa, niin olisin varmasti käynyt siellä uudelleen.

   Poista
 6. Hieno näyttely. Kastepukuihin liittyy varmaan vielä enemmän tarinoita, kuin hääpukuihin. Kokonaisten sukujen historia yhdessä puvussa, huikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kastepukua voi käyttää moni lapsi, mutta useimmiten hääpukua käytetään vain kerran. Jokainen morsian haluaa omanlaisensa. Upea näyttely :)

   Poista