perjantai 18. huhtikuuta 2014

Ja moottorisaha soi...

Oli arki tai pyhä, niin töitä on tehtävä. Ulkotyöt ovat jääneet hiukan huonolle hoidolle, kun olen viihtynyt paremmin soffalla. Mutta jotenkin viime viikonloppu ja vanhempieni vierailu sai minut taas innostumaan pihatöistä. Isäni teki minulle sahapukin ja viime viikonloppuna hän toi sen tänne. Ja äitin kanssa otettiin se heti käyttöön. Äiti nosteli metrisiä pöllejä sahapukille ja minä sitten pätkin ne moottorisahalla. Sitä tehtiin koko lauantaipäivä, mitä nyt välillä kävin ruokaa laittamassa.

Samalla sain isältäni moottorisahan huoltokoulutusta, käyttökoulutuksen sain jo talvella. Teräketjuöljyä osaan lisätä, mutta teräketjun viilaamisen jouduin opettelemaan. Rautakaupan myyjä myi minulle viilasarjan ja nyt sitä tarvittiin, pöllit olivat sen verran hiekkaisia. Alkuun harjoittelin viilaamista ulkona selkä kumarassa, kun lähellä ei ollut sopivaa pöytää, se oli aika hankalaa. Tänään viilaaminen rupesi sujumaan, kun tein sen saunamökissä pakastimen päällä. Sen päällä moottorisaha oli juuri sopivalla korkeudella.

Viilaamassa...


Maanantaina työpäivän jälkeen jatkoin sahausta, samoin kiirastorstaina, ja vielä tänäänkin. Nyt vaan en siirtänytkään pöllejä sahapukille, vaan sahailin niitä siellä läjässä. Osa pölleistä oli niin paksuja ja painavia, että en olisi niitä mitenkään pystynyt siirtämään sahapukille. Puiden sahaaminen läjässä oli aika haasteellista, koska sai koko ajan vahtia, ettei moottorisahan terä osu muihin pölleihin, lisäksi pöllejä oli käänneltävä, että ne sai sahattua poikki ja sitten vielä piti löytää itselle turvallinen ja tasapainoinen asento. Haasteita riitti ja työ oli hidasta, mutta nyt se on tehty, siis takapihan pöllit...

Miten tässä näin kävi ?

Mutta ihan ongelmitta ei homma sujunut... Ei, en sahannut itseäni... Ei, vaan sahan ketju hyppäsi pois paikaltaan, kun oli enää 4 pölliä sahaamatta. Ketutti, koska en olisi halunnut jättää työtä kesken. Niinpä kannoin sahan saunamökkiin ja rupesin lukemaan ohjekirjaa. Päätin ainakin kokeilla onnistunko saamaan ketjun paikoilleen. Jos en, niin sitten vien sen isälleni korjattavaksi. Oli tekstiä, oli kuvia, mutta siltikin en meinannut ymmärtää, mitä pitää tehdä, mistä vivusta kääntää ja mihin suuntaan... Lopulta sain laipan irti (taisi olla turhaa), sen kiinnittämiseen meni taas oma aikansa, mutta lopulta sain ketjun paikoilleen. Hiukan olin epävarma sen pysymisestä, mutta lähdin ulos kokeilemaan. Ja hyvin pysyi, niin että sain kaikki pöllit katkaistua. Nyt ne pitäisi sitten saada halki... Yritin jo kirveellä, mutta ei siitä mitään tullut :( Nyt on odotettava klapikonetta....

Valmista tuli, ainakin sahauksen osalta...
AURINKOISTA PÄÄSIÄISTÄ!!!!!

9 kommenttia:

 1. Komea sahapukki ja pöllit :) Täälläkin pitkäperjantai sujui pihahommissa. Mukavaa pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onkin ollut ihanan aurinkoinen pääsiäinen ja vapaata tehdä pihatöitä :)

   Poista
 2. Kuka vielä väittää, ettei nainen kykenisi tekemään ns. miesten töitä. Klapikone on verraton apu pöllien halkomisessa. Aikanaa käytiin vuokraamassa ja vuosi sitten ostettiin oma vekotin. Sitä voi tarvittaessa lainata vaikka naapureille. Hyvät työkalut ja ergonomia on kyllä monissa kotipihan hommissakin tärkeää. Työ sujuu mukavammin ja sujuvammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikessa raskaammassa työssä pitää huomioida ergonomia, muuten voi sanoa hyvästit raskaammille töille, selkä ei kovin kauaa kestä.

   Poista
 3. Upea urakka! Minä en osaa viilata teräketjua. (Öljyäminen ja kiristäminen on joskus muinoin onnistunut.) Olet sinä aika osaava likka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos :) Kaikkea pitää opetella, kun ei ole miestä, joka tekee asioita puolestani.

   Poista
 4. Moottorisaha hommat ovat mukavia! Klapikone kannattaa hankkia. Ostin vuosia sitten edullisen koneen ja on jaksanut toimia piiiitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä yritän näin aluksi saada isäni klapikoneen lainaan ja myöhemmin sitten omia sen itselleni tai hankkia oman. Tai sitten yritän hoitaa halkaisuhommat pakkassäällä...

   Poista
 5. Jaahas, taidanpa tulla jatkossakin tänne hakemaan vertaistukea moottorisahan käytössä. On se vaan kivaa mutta hankalaa! :)

  VastaaPoista