sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Lisää siemeniä...

Ilmoittauduin muutama  viikko sitten Puutarha.netissä siemenkirjeeseen elämäni ensimmäistä kertaa. Jo viime perjantaina sain lukea, että siemenkirje on lähetetty minulle. Voi sitä odotusta, varsinkin kun kirje löytyi postilaatikosta vasta keskiviikkona. Mutta hetihän sitä piti ruveta penkomaan, edes ruokaa en malttanut ruveta kokkaamaan, niin paljon siemenkirje kiinnosti.

Ja mitä kaikkea ihanaa sieltä löytyikään... Kirje sisälsi kymmeniä pusseja yksivuotisia kukkia ja erilaisia perennoja, oli esikasvatettavia ja suorakylvettäviä. Niinpä sitä tuli sellainen hulluus, että tuota haluan ja tuota ja tuota ja .... Mutta huikaisevaa tässä oli se, että sain ottaa vain muutaman siemenen yhtä laatua, niin että muillekin riittää. Jos ostaisin saman määrän lajeja ja lajikkeita kaupasta, minulla olisi miljoonia siemeniä, nyt siemenmäärä per laji jää erittäin kohtuulliseksi, samoin tuleva taimimäärä. Yleensä siemenkirjeisiin pitää laittaa jotakin vaihtariksi; tämän kirjeen lähettäjä pyysi vaihtarina hyötykasvien siemeniä tai postimerkkejä ja niitähän minulta löytyi.

Samalla kun pengoin kirjettä, piti lukea perennakirjaa, kesäkukkakirjaa ja googlettaa. Niin paljon siellä oli minulle tuntemattomia kasveja. Ensimmäiset siemenet kylvin tänään. Suunnittelin vieväni siemenet ulos hangen alle kylmäkäsittelyyn, vaan hangetpa vähenevät ihan silmissä, joten en uskaltanut viedä. Niinpä laitoin siemenet minigrip-pusseihin kostean vermikuliitin sekaan ja laitan ne parin päivän kuluttua jääkaappiin.

Orvokkini ovat kasvaneet kiitettävällä vauhdilla. Ne on kylvetty kuukausi sitten ja nyt tuli aika koulia ne. Muutama taimi ei tykännyt koulinnasta ja näyttää elottomalta, mutta haitanneeko tuo, kun taimia on silti yli 30. Viime keväänä ostin taimiastioiksi kertakäyttömukeja, joihin tein pohjaan reikiä. Täytyy todeta, että hiukan liian heppoisia ovat. Nyt olen ruvennut keräämään jogurttipurkkeja taimipurkeiksi, koska ne ovat huomattavasti kestävämpää muovia.

Orvokit ennen koulimista

Koulitut orvokit kasvivalon alla


Seuraavien kylvöjen kanssa odotankin vielä pari viikkoa, mutta sitten itämään pääsee ahkeraliisan ja verenpisaran siemenet... Tänään tuoksui jo keväältä, oli lämpöasteita ja auringonpaistetta :)

2 kommenttia:

  1. Siemenkirje - ihan uusi asia. Täytyypä käydä tutustumassa. Terhakkaita pieniä orvokintaimia, hyvältä näyttävät.

    VastaaPoista
  2. Olen monesti jotenkin sivusilmällä vilkaissut siemenkirjejuttua siellä nettisivulla. En ole oikein kai jaksanut lähteä perehtymään systeemiin. Olisi kai viisainta olla perehtymättäkin, kun noita siemenpusseja on kaikenmaailman alelaareista ja nettimyynneistä ja kevään parhaista valikoimista tullut haalittua useiden vuosien aikana. Ja kas, osa on aina kylvämättä ja vanhenemassa. Eli iso laatikollinen :D.

    On sinulla tarmokkaan näköisiä orvokin taimia. Keräsin viime kesänä siemeniä, mutta en kyllä lainkaan tiedä, minne ne mahtoivat varastoitua.

    VastaaPoista