torstai 7. elokuuta 2014

Sadonkorjuuta

Jee, sadonkorjuukausi on alkanut... Nyt pääsee syömään oman maan satoa, siis kesäkurpitsaa ja ehkä vähän muutakin.

Ensimmäisen kesäkurpitsan poimin jo ennen leikkaukseen lähtöä, kukkienkastelijani oli jaellut niitä naapureille ja tutuille, mutta silti minulla on niitä useampi vielä jääkaapissa. Hyvin tulee kolmesta taimesta satoa... Mutta mitä niistä tekisi: suklaa-kesäkurpitsakakkua ainakin (kunhan säät viilenevät, niin että voi leivinuuniin laittaa tulet), kesäkurpitsahilloa, ja sitten sitä voi syödä sellaisenaan salaateissa. Kokeilin tehdä kesäkurpitsatsatsikia. Perinteisesti siihen kuuluu raastaa kurkkua, mutta päätin kokeilla tehdä sen suikaloidusta kesäkurpitsasta, niin että hampaillakin on vähän töitä. Suikaleiden sekaan pari valkosipulin kynttä, suolaa, pippuria ja turkkilaista jogurttia ja hyvää tuli. Paitsi että huomennahan se vasta on parhaimmillaan, kun ehtii maustumaan kunnolla.

Kesäkurpitsaa on siis helppo  hyödyntää, mutta lehtikaali on vaikeampi tapaus. Sitäkin on aika runsaasti...


Eräältä tutulta kuulin, että hän käyttää lehtikaalta smoothiessa, jossa on myös avokadoa. Rupesin googlettamaan ohjetta ja löysinkin, mutta yhtenä ainesosana oli varsiselleri ja se kuuluu ei syötävien ruokieni listalle, joten hylkäsin sen ohjeen. Mutta sitten löytyi... Täydellinen nimi: rasvanpoltto smoothie, ja ainesosaluettelokin lähes täydellinen, jogurttia, mustikkaa, ananasta, lehtikaalta, vettä ja mantelivoita. Mantelivoin jätin allergian takia pois ja käytin pakastemustikan ja pakasteananaksen tilalla tuoretta ja hyvää oli. Vähän jäi lehtikaali hampaankoloihin, kun tein smoothien sauvasekoittimella, enkä blenderillä, kun en sellaista omista. Hyvä aamupala, jolla selvisi hienosti lounaaseen asti. Huomenna uudestaan!!!!

Vihreä salkopapu on jo korjuukypsää, kun violetti vasta aloittelee kukintaa

Ensimmäinen maissitupsu rupeaa ruskettumaan...

Sipulin varret ovat jo kaatuilleet, punajuuret näyttävät isoilta möykyiltä, tilli kukkii, mutta avomaankurkku on vasta aloittanut kukinnan. Ja yllättäen olen löytänyt tomaatin taimen papupenkistäni. Miten ihmeessä sellainen siellä kasvaa, minä en ole kylvänyt, enkä istuttanut tomaattia????

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti