sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Ajatuksia mämmin valmistamisesta

Mämmi on nyt valmista ja maisteltu.


Sitä tuli melko runsaasti... Tein mämmitaikinaa ohjeen mukaan, astiana 5 litran kattila. Alku sujui hyvin, mutta kun rupesin lisäämään vettä, maltaita ja ruisjauhoja ensimmäisen imeltymisen jälkeen, kävi kattila liian pieneksi. Kaadoin taikinan 7,5 litran taikinakulhoon, siihen mahtui loput raaka-aineet. Ja taas vein taikinan leivinuunin päälle imeltymään kahdeksi tunniksi.

Sitten loput aineet sekaan ja keittämään. Taikina on pakko jakaa kahteen kattilaan, koska taloudestani ei löydy viittä litraa suurempaa. Ohjeen mukaan taikinaa pitää keittämisen aikana sekoittaa koko ajan. Sehän oli tietenkin mahdotonta, kun käytössä oli kaksi kattilaa. No molempia vuorotellen sitten... Kaiketi se ihan hyvin meni, ei taikina ainakaan kovin pahasti palanut pohjaan. Sen verran sitkeää taikina oli, että minä sain sekoittamisesta rakon kämmenpohjaan...

10 minuutin keittämisen jälkeen taikina piti vielä jäähdyttää haaleaksi ennen uuniin laittamista. Minä kannoin kattilat ulos lumihankeen. Puoli tuntia hangessa riitti jäähdyttämään massan ja sitten jaon sen foliovuokiin. 8 kappaletta niitä tuli ja uuniin mahtui ainoastaan 6 kappaletta. Nyt 2 vuokaa odottaa jääkaapissa sopivaa paistamisajankohtaa.

Pakkohan sitä mämmiä oli heti maistaa, kun se on jäähtynyt. Aika mautonta ja kuorettunutta, vaikka voitelin sokerivedellä ohjeen mukaan. Toivottavasti maku voimistuu parin päivän aikana, ainakin ohjeen mukaan mämmin pitäisi olla parhaimmillaan pari päivää valmistamisen jälkeen.

1 kommentti:

  1. Herkullisen näköisiä ovat! Saatkin pitää oikein mämmikekkerit, jos et jaksa itese syödä kaikkia ;)
    Ostomämmit voivat ollakin niin sokerisia, että omatekemät ei maistu samalle.

    VastaaPoista