sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Liiterin suoristaminen

Vanhempani olivat vierailulla luonani, emme istuskelleet ja seurustelleet muuta kuin iltaisin saunan jälkeen, kaiken ajan aamiaisesta saunaan teimme töitä ulkona. Äitini kanssa kokosimme risuja kasalle ja rakensimme kasvatuslaatikoita, isäni aloitti liiterin kunnostuksen. Liiteri on vanha, hirsirunkoinen rakennelma, joka on joskus aikoja sitten siirretty tälle tontille ja sitä on laajennettu ainakin autotallilla. Käytän sanaa ainakin, koska myös liiterin etuseinä on lautarakenteinen, hirsiseinä on katkaistu on metriä aiemmin.

Isäni kiinnitti hirsiseinään 5" pölkkyjä molemmin puolin hirsiseinää ja kiinnitti pölkyt toisiinsa pitkillä kierretangoilla. Tällä hetkellä hirsiseiniä tukee yhteensä 8 pölkkyä, "följaria". Yksi pölkyistä asennettiin sellaiseen kohtaan, että autotallin liukuovi piti irrottaa. Liiterin sisällä vintin lattiaan on sahattu iso aukko, jotta takakulmaan on saatu 2 tukipölkkyä.


Kun tuet oli asennettu, aloitettiin tukien kiristäminen. Samalla isäni aloitti myös liiterin nostamisen, yksi tunkki näkyykin vasemmassa kuvassa. Tunkkien avulla nostetaan autotallin seinää, sekä liukuoven vieressä näkyvää kulmaa. Laserilla katsottuna autotallin kulma on noin puoli metriä alempana, mitä takakulma. Joten töitä riittää, hirsiseinää kun ei voi kerralla suoristaa. Sortumisvaara on suuri, mutta olen saanut 50 % onnistumisennusteen. Toivotaan parasta!!!! Pahin kohta on liiterin takaseinä, jossa kaksi alinta hirttä ovat täysin lahoja. Ne pitäisi vaihtaa, mutta mistä löytyisi sopivia hirsiä ????


1 kommentti:

  1. Tervesiä toiselta samanmoiselta :) kaupungista myös maalle itsekseni päädyin.. ja samalla tavalla vanhemmat tulevat luokseni "työleirejä" pitämään :D Mun tallissa följarit hoitivat homman, joten toivotaan että sunkin liiteri oikenee lopulta entistäkin parempaan loistoonsa :)

    VastaaPoista