tiistai 21. toukokuuta 2013

Kylväntää

Viikko sitten aloitettu mullan kärräysurakka on saatu yli puolen välin!!!! Jes, lähes 40 kottikärryllistä multaa siirsin kasasta kahteen isoon kasvatuslaatikkoon. Enää 2 pikkulaatikkoa on jäljellä, mutta ne eivät ole vielä edes omilla paikoillaan. Huomenna ajattelin kokeilla, pystynkö niitä yksin siirtämään, vai tarvitsenko apua. Ja pikkulaatikkoon menee ainoastaan 10 kottikärryllistä multaa, joten enää 20 kuormaa jäljellä. Lauantaina ja sunnuntaina lapioin ja kärräsin niin ahkerasti, että maanantaiaamuna olo tuntui varsin hakatulta.

Sunnuntaina kylvin ensimmäiseen laatikkoon avomaankurkun ja muutaman kesäkurpitsan siemenen. Tänään kylvin toiseen laatikkoon 2 salkopapua (vihreää ja violettia) ja 2 pensaspapua (vihreää ja punakirjavaa). Hiukan on vielä aikaista pavuille, mutta toivon, että kasvatuslaatikot pysyvät lämpiminä. Molempien laatikoiden päällä on hallaharsot. Papuja liottelin siis neljä pussillista, siis paljon, itse asiassa liikaa. Ja todennäköisestikin kylvin pavut liian tiheään, mutta silti varsinkin salkopapua jäi runsaasti yli. Sitten piti miettiä, että mihin loput. Tilanpuute!!!! Itseäni saan tilanpuutteesta syyttää, koska yksi iso kasvatuslaatikko jäi valmistumatta, kylvösuunnitelmassa se oli jo mukana. No, minä mietin kylvösuunnitelmaa uusiksi ja kylvin vielä 2 riviä salkopapua jo kylvettyjen kesäkurpistojen päälle. Päätin asettaa pavut kesäkurpitsan edelle.

Jatkoin sipulinistutuksella. Muutama rivi sipulia porkkanan ja samettikukan kanssa samaan laatikkoon ja loput toiseen laatikkoon. Suunnitelmana oli, että yksi viime keväänä rakennetuista keskikokoisista laatikoista olisi pelkkää sipulia. Ei 1 kg istukkaita riittänyt täyttämään puoltatoista laatikkoa, joten sipulien kaveriksi kylvin 4 kesäkurpitsan siementä.

Vielä pitäisi suunnitella uusiksi pikkulaatikoiden kylvösuunnitelma, koska niitäkin piti olla 3, mutta onkin vain 2. Ananaskirsikan alut ovat sen verran komeita, että niille varaan yhden laatikon. Yhden laatikon olin suunnitellut varaavani lehtikaalille ja samettikukalle ja viimeisestä oli tarkoitus tehdä vauvala, perennojen siementaimille. Nyt luultavasti istutan lehtikaalin ja samettikukat ämpäriin ja säästän viimeisen laatikon perennantaimille. Hankikylvöistä parhaiten näyttää selvinneen palavarakkaus. Innoissani jo katselin, että unikko ja esikko ovat itäneet, mutta taitavat olla karanneita rakkauksia :( Yhdestä kennon lokerosta on noussut 3 yksinäistä piippaa, heinää. Lapun mukaan siihen on kylvetty parvitulppaania. Toivottavasti piipat ovat niitä. Parvitulppaani on kaunis, mutta valitettavan lyhytikäinen.

Viimeiset kylvöt ajattelin tehdä huomenna: salaattia, rucolaa ja tilliä. Sitten on kaikki kevätkylvöt tehty, ainakin siihen asti, kun keksin jotain lisää ;) Kylväminen ja itämisen seuranta on niin terapeuttista!!!!!

4 kommenttia:

 1. Vai muka terapeuttista, ressi ressi, mulla on ihan kesken!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä ressaa!!!! Kaikki ajallaan, vaikka sitten eläkkeellä ;)

   Poista
 2. Hihhii, viime kesänä mulla oli 4 kpl salkopavun tainta ja ihan riitti papuja tarpeeksi ;) Voi sulle tulla paljon papuja. Olet kyllä ollut tosi ahkerana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuotiset pavut loppuivat liian aikaisin, joten nyt päätin tuplata määrän. Katsotaan, riittääkö nyt ;)

   Poista