lauantai 22. joulukuuta 2012

Jouluvalmisteluja

Enkeli Taivaan aloitti minun jouluni eilen!

Vietän joulua vanhempieni ja isoäitini seurassa. Meillä on hyvin perinteinen joulu, perinneruokia ja seurustelua. Jouluruuat ovat samoja mitä lapsuudessani, ainoastaan kalan määrää on lisätty. Lapsuudessani joulupöytään kuului ainoastaan kylmäsavulohi, mutta viime vuosina se on saanut seurakseen silliä.

Vuosia olemme tehneet punaviinisilliä, sen ohje on ollut Boysillien mainoksessa. Ohje löytyy myös netistä. Aivan loistavan maukas kastike ja silli saa myös makua. Punaviinisillin lisäksi olen kokeillut erilaisia glögisilliohjeita, mutta ne ovat olleet mauttomia, vaikka olen käyttänyt laimennetun glögin tilalla glögitiivistettä. Silti mauttomia. Tänä jouluna päätin kokeilla Lindahlin meijerin limetti-valkosipulisilliä. Ohje ei tietenkään kelvannut sellaisenaan, vaan tuunasin sitä hiukan. Purjon ja sipulin jätin pois, samoin kirvelin, eikä ruohosipuliakaan ollut, vain jogurttia, limen kuorta ja mehua, suolaa ja pippuria sekä siskon apen tekemää valkosipulijauhetta. Ainakin lime maistui...

Kalapöytää täydentää kuhagalantiini. Hieno nimi, tutumpaa olisi sanoa lohimurekkeella täytetty kuharulla. Ohjeen mukaan kalana pitäisi olla ahven, mutta sitä ei Lohjan torilta tänäkään vuonna saanut, joten kuhaa käytetään. Lohimureke on varsin herkullinen: 250 g lohta, suolaa, pippuria, 1 keltuainen ja 3½ dl kuohukermaa. Aivan taivaallista. Yleensä lohimureketaikina ei mahdu kaikki kuhan sisälle, joten lopun täytteen kypsennän sellaisenaan. Kypsennysmenetelmä on myöskin kiinnostava. Ensimmäisellä kerralla olin ihan varma, että ei tästä mitään tulee, muovihan sulaa. Kalarulla nimittäin kääritään moninkertaiseen tuorekelmuun ja keitetään kelmuineen päivineen. Ja hyvin on kelmukerros aina kestänyt. Ohjeen mukaan rullalle pitäisi tehdä hienolta kuullostava kastike roulle, mutta tänä vuonna kastikkeena käytetään Menneen Ajan Markkinoilta hankittua lohimajoneesia.

Jouluvalmistelut alkavat olemaan hyvällä mallilla, ruokapuolelta puuttuu enää sienisalaatti, rosolli ja perunalaatikko, ja tietysti kinkku. Leivonnaisista puuttuu enää joulutortut ja valkosuklaa-karpalokakku.

Rauhallista Joulua Teille Kaikille!!!!

2 kommenttia:

  1. Voi että, teilläpä on hienoja kalaruokia. Ja vielä itse tehtynä! Varmasti herkullinen Joulu!
    Vielä kaksi yötä jouluun, Hyvää Joulua.

    VastaaPoista
  2. Rauhallista Joulua sinulle ja perheellesi.

    VastaaPoista