perjantai 23. marraskuuta 2012

Savua, savua, mutta ei tulta

Juu, päätin pitkästä aikaa laittaa tulet saunamökin leivinuuniin. Pyrin lämmittämään saunamökkiä puilla, en sähköllä. Leivinuuni on aina ollut huono vetämään, vaikka kunnollinen vuolukiviuuni onkin. En tiedä missä on vika.

Sytytän tulet kuten tavallisestikin, sitten tuli piipun pohjaan, sillä saa helpoiten vedon aikaan. Vähän aikaa tuli leivinuunissa palaa. Sitten loppuu veto. Ja taas tuli piipunpohjaan... Nyt puut uunissa syttyvät kunnolla, siirryn sisälle ystäväni kanssa seurustelemaan. Tunnin päästä menen katsomaan ja koko saunamökki on harmaana savusta, puolet uunin puista on palanut, mutta sitten on tullut ilmalukko. Taas tulet piipunpohjaan ja uunissa oleva hiillos syttyy, palaan sisälle. 10 minuuttia myöhemmin palaan takaisin katsomaan, että syttyikö. TAAS ILMALUKKO PIIPUSSA!!!!! Yritän sytyttää paperia piipun pohjalle, ei onnistu. Kaikki savu tulee alas, edes paperi ei syty tai jos syttyy, niin sammuu heti. Alastuleva savu on niin sankkaa. Yritän ja yritän, välillä on käytävä ulkona haukkaamassa happea. Kiukuttaa ja päätän lopettaa. Olkoon, jatkan yrityksiä sunnuntaina ja lähden viemään ystävää kotiin.

Pohdin, että kuumailmapuhallin voisi auttaa, mutta sellaista en omista. Ystäväni ei pysty lainaamaan omaansa, koska talouden isäntä tarvitsee sitä. Mutta sitten keksin, minullahan on autossa sisäilmalämmitin. Sillähän saan puhallettua lämmintä ilmaa hormiin. Pakko yrittää heti, muuten en saa kiukkua laantumaan. Ensin rakennan alustan puhaltimelle sienikorista ja laudasta. Jätän puhaltimen päälle ja lähden sisälle. Puolen tunnin päästä menen katsomaan ja totean, että puhallin toimii, mutta savu ei nouse piippuun, vaan tulee leivinuunin ilmaaukosta olohuoneen puolelle. Voi hitto!!!!! Päätän silti kokeilla, työnnän paperia uuniin hiillokselle ja sitten paperia piipun pohjaan. Syttyi, palaa, lähden sisälle. 10 minuutin kuluttua palaan tarkistamaan, palaa edelleen. Ja taas 10 minuutin kuluttua palaan tarkistamaan ja edelleen palaa. Nyt suljen jo ulko-oven. Ehkäpä sain puut syttymään. Sisältäkin on savu vähentynyt noin puoleen... Jos nyt onnistuin, niin huomenna on pakko polttaa yksi pesällinen, että piippu säilyy kuivana. Piipun päällä ei ole hattua, koska piippuun pitää valaa vielä betonikaulus ja sen tekeminen jää ensi kesään.

Tällaiset tilanteet ovat haastavia yksineläjälle, koska savumyrkytys on vaarallinen. Kukaan ei minua löydä tarpeeksi nopeasti, jos tuupertuisin. Mutta silti en halua antaa periksi vetämättömälle uunille. Luulen, että tällä kertaa voitin taiston!!!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti