maanantai 3. heinäkuuta 2017

Kotiinpaluu

Tämän postauksen piti käsitellä Avoimia puutarhoja, mutta päätinkin esin kirjoittaa kotiinpaluustani. Melkein viikon poissaolon jälkeen pihalta löytyi uusia kukkia... En tietenkään heti rynnännyt kameran kanssa kierrokselle, kunhan vaan ihailin...

Taatankurjenmiekka

Keisarinkruunu -liljoja, oikeaa nimeä en nyt muistaNäitä ihaillen oli tyhjentelin autosta viikon matkatavaroita... Muutaman roskan vein roskasäiliöön ja silloin näin pienen punaisen pilkahduksen... Minun atsaleani ensimmäiset kukat :) Tätä olen odottanut viime kesän istuttamisesta lähtien... Useammassa kasvissa oli nuppuja, mutta nupuista avautui vain uusia lehtiä. Olin pettynyt, mutta suuntasin toivoni jo ensi kevääseen. Joten nämä punaiset kukat olivat todellinen yllätys!

Atsalea 'Nabucco'
Yhä haltioissani lähdin takapihalle katsomaan, kuinka nuupahtaneita tomaattini olivat. Ne kun olivat olleet koko lomani ilman kastelijaa, koska täytin altakasteluruukut ennen lähtöäni ja kastelin mullan hyvin. 

Siellä alkoivat ikävyydet... Potagerin porttikaari oli ihan vinksallaan, vaaleanpunaisen penkin tausta-aita nurin (se kaatuu todella helposti), kasvihuoneen oven edessä oleva painava vesivanerilevy on nurin, kaalilaatikon harso repsotti maassa. Mitä täällä on tapahtunut ????

Ja sitten, siirsin oveneduslevyn pystyyn kasvihuoneen kulmalle, näin pahimman katastrofin....Kasvihuoneen yksi seinälevy oli lähtenyt irti. Miten tämä on mahdollista ? Onko täällä ollut niin hirveä myrsky, että tuulen pyörre on saanut tuon levyn irtoamaan.  Vaikea kuvitella minkään eläimen tuollaista tehneen, vaikka ovi olikin auki. Jätän kesäaikaan oven auki, kun lähden reissuun, mutta nostan levyn oven eteen estämään eläinten pääsyn kasvihuoneeseen.

Eipä siinä muu auttanut kuin hakea hanskat käteen ja kiinnittää levy takaisin paikoilleen. Lisäsin kiinnitysklipsuja, jotta katastrofi ei toistuisi.

Muutama pelargoni oli tipahtanut hyllyltä alas. Onneksi vain yksi oli katkennut, siitä laitoin tietenkin pistokkaan juurtumaan. Pahaa mieltäni helpotti hiukan kasvihuoneessa alkanut kukinta...

Pelargonit 'Muolaa', 'Bobberstone' ja 'Good Vibrations' kukassa

Pelargonit 'Kaisa Kallio', Jips Pips' ja 'Anita'
Takapihan kukkapenkissäkin oli herätty kukkimaan, kun sinne kerkesin kasvihuoneen korjauksen jälkeen. 

Akileija 'Crimson Star'

Harjaneilikka
 Pääsen onneksi nauttimaan edes yhden harjaneilikan kukasta, vaikka rusakot hotkivat suurimman osan harjaneilikoistani maantasalle keväällä. Kohta pitää kylvää ensi vuonna kukkivat harjaneilikat.

Harjaneilikoiden vieressä oleva siemenkasvatukseni oli myös aloittanut kukinnan. Lapussa lukee pipo. Ehkäpä tämä onkin sellainen. Väri on ainakin hauska violetti. Sopii hyvin harjaneilikan viereen.

Pipo
Että tällainen kotiinpaluu tällä kertaa. Iloa ja huolta. Huomenna pääsenkin kitkemään, sen verran löysin rikkiruohoja pihakierroksella. Mukavaa alkanutta viikkoa!

10 kommenttia:

 1. Kyllä nuo tuhot ovat varmastikin loppuviikon myräkän tuloksia. Tuuli oli todella kovaa ja puuskissa vielä kovempaa. Uudellamaalla oli paljon talouksia ilman sähköä. Pihamaalla on vieläkin täynnä oksia ja roskia, joita lenteli välillä vaakatasossa. Minulla on samantyyppinen kennokasvari ja tosissani pelkäsin sen lähtevän lentoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en osannut odottaa tällaisia tuhoja, koska meiltä ei mennyt edes sähköt. Tai on täällä voinut pikkukatkoja olla, mutta pidemmistä (1 h) saan ilmoituksen sähköpostiin. Tällä seudulla on ilmajohdot, joten sähkökatkoja on aika usein tuulisella säällä.

   Mutta onneksi irronneen levyn sai helposti takaisin paikoilleen.

   Poista
 2. Meillä ainakin oli kovin tuulen puuskia ja sellaisessa on joskus tavarat kyllä lennelleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pestäviä ruukkuja löytyi tältä tontilta monesta paikkaa, kun olivat lennelleen ja risuja sai keräillä paljon.

   Poista
 3. Muutama vuosi sitten talvimyrskyn aikana näin omin silmin, kun vastaavantyyppisestän kennokasvaristani sinkoili levy toisensa jälkeen. Hurja on tuulen voima (ja kennokasvari kuitenkin aika kevytrakenteinen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kennokasvari on tosi kevyt, alkuun pelkäsin tällaista tapahtuvan, mutta kun ei koskaan tapahtunut, niin rupesin luottamaan sen kestävyyteen. Tämä ongelmaa ei olisi ollut, jos ovi olisi ollut kiinni, oletan ainakin.

   Poista
 4. Onneksi ei käynyt pahemmin.. itse olen mökkeillyt putkeen neljä päivää, joten kotiinpaluussa on aina oma jännityksensä. Paljon ihanaa sinulla oli myös odottamassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon ihanaa kukintaa oli, se hiukan lievitti kasvihuonerikon aiheuttamaa mielipahaa.

   Poista
 5. Tuuli on ollut puuskittaista, joten varmasti myrsky on ollut syynä.

  Ihania kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrskyä syytäkin tuhoista, vaikka täytyy myöntää, että alkuun epäilin tuhoja eläinten aiheuttamaksi.

   Poista