maanantai 3. heinäkuuta 2017

Avoimet puutarhat Lohjalla, osa 1

Tällä kertaa kiertelin puutarhoja Lohjalla, kun satuin kesäretkelläni tänne vanhempieni luo. Aloitin puutarhakierroksen Lohjansaaresta. Ensimmäinen kohde oli Fruticetum. Olen muutamia kertoja ajanut paikan ohi ja ajatellut, että tuolla pitäisi joskus päästä käymään. Nyt pääsin ja olin vaikuttunut. Mieletön paikka!!!!! Puutarhaan on siis istutettu lähes kaikki Suomessa menestyvät puuvartiset hedelmä- ja marjakasvit.

Alueen karttaIlo kierrellä puu- ja pensasrivien väleissä ja katsella hyvinhoidettuja kasveja. Lähes jokaisella kasvilla oli myös nimilappu, josta selvisi laji ja lajike.

Tämän kuvan otin itselleni malliksi, että tällaiseksi pitäisi oma puu muotoilla. Ne painot, ne painot, jotka vieläkin on laittamatta...
Omenapuu 'Lohjan kirkas'
Viiniköynnöksillä oli leikkausaika, joten mukaan sai pistokkaan. Minun pistokkaani oli kestävää 'Valient'-lajiketta.


Seljapensaita
 Fruticetumin alueella kasvoi tuttuja, mutta myös tuntemattomia suuruuksia. Enpä ole ennen kuullut mansikkavadelmasta, mutta sellaisiakin siellä kasvoi. Erikoisuuksista voisi vielä mainita sitruunaköynnöksen ja pluotin (luumun ja aprikoosin risteytys)


Mieletön paikka, jossa haluan käydä toistekin.

Fruticetumia vastapäätä sijaisti Villa Elegans. Sinne seuraavaksi...
Olin paikalla sopivaan aikaan, koska pääsin mukaan talon emännän vetämälle puutarhakierrokselle. Mikä onkaan parempi tapa tutustua paikkaan, oikeasti puutarhasta saa paljon enemmän irti tällä tavalla.

Tässäkin puutarhassa, kuten niin monessa muussakin lohjalaisessa puutarhassa kasvoi valtavasti omenapuita, vanhoja omenapuita. Vanhat puut toivat puutarhaan lehtomaisen tunnelman, jota ei uudessa puutarhassa ole. Kuvien synkkä tunnelma johtuu kuvaajan taitamattomuudesta, ei puutarhan synkkyydestä.


Lisää kuvateksti
 Temppeli tai huvimaja näyttäisi kuuluneen puutarhaan ikuisesti, mutta yllätys, yllätys, se onkin melko uusi, itseasiassa hiukan keskeneräinenkin. Se sopii täydellisesti puutarhan tunnelmaan.

Omenapuiden lomaan oli rakennettu isoja, monipuolisia ja kiinnostavia istutusryhmiä. Kunpa osaisin itsekin ottaa näistä mallia...

Puutarhassa kasvoi myös luonnonkukkia.


Ja siellä täällä pieniä kivoja yksityiskohtia...


Kiitos, että pääsin tutustumaan tähänkin paratiisiin.
Tässä siis esiteltynä 2 kohdetta, loput 2 kohdetta esittelen seuraavassa postauksessa.

3 kommenttia:

  1. Kiitos puutarhakierroksesta. En minäkään ole aiemmin kuullut mansikkavadelmasta. Kuulosta kiehtovalta.

    VastaaPoista
  2. Fruticetumiin en enää viime kesänä ehtinyt, enkä tänä kesänäkään, mutta taatusti vielä menen. Meille ei enää hedelmäpuita mahdu, mutta jos olisin aikeissa esim. omenapuita ostaa, tuolla kannattaisi käydä tutustumassa.

    VastaaPoista