torstai 6. elokuuta 2015

Kesäinen viikko

Pioniunikkoja muotopuutarhassa

Elokuu alkoi ja töiden aloitus lähestyy. Ja sitten se kesä vihdoinkin alkaa!!!! Heti maanantaina kesän alkamisen kunniaksi aloitin kitkemisurakan. Koko uusi kukkapenkkini oli rehevän vihreä, ei kuitenkaan istuttamistani kasveista, vaan rikkaruohoista. Ne siellä ovat viihtyneet ja kasvaneet paremmin kuin perennat. Kitkeminen oli nopeaa, jopa voikukat lähtivät juurineen, koska koko penkki oli muhevaa, pehmeää multaa. En kehaa tunnustaa, kuinka paljon sieltä oikeasti tuli rikkaruohoa, ihan liikaa. Mutta puhtaasen penkkiin olikin mukava ruveta istuttamaan Kauppilan ostoksia. Ostin valkoisen idänunikon, valkoista väriminttua, valkoisen komeamaksaruohon, mustapäivänhatun, perhoangervon, valkoisen punatähkän ja syyskimikin. Paljon muutakin olisin voinut vielä ostaa, mutta joku tolkku piti pitää, vaikka minulla olikin kantaja mukana...

Nyt kun istutin taimet, niin samalla tulin tutkineeksi niiden nimilappuja. Minulle oli yllätys, että vain 2 näistä seitsemästä taimesta oli kotimaisia. Jotenkin olin kuvitellut, että vain marketit myyvät ulkomaisia taimia... Täytyypä olla vastaisuudessa tarkempi ja lukea nimilaput jo kaupassa. Kiitos Between, että avasit silmäni!!!

Tiistain vietinkin sitten ihan muualla kuin omassa puutarhassani, olin elämäni ensimmäistä kertaa Tykkimäen huvipuistossa Kouvolassa. Lupasin lähteä sinne ystäväni ja hänen lastensa kanssa, kylläkin sillä ehdolla, että minun ei tarvitse mennä laitteisiin, vain possujunaan suostuisin... Täytyy sanoa, että Tykkimäki oli positiivinen kokemus, rauhallisempi kuin Linnanmäki, ja vähempiruuhkainen, vaikka parkkipaikka olikin täysi. Istutukset olivat kuitenkin mitättömät Linnanmäkeen verrattuna, en edes viitsinyt kuvata niitä.

Tänään jatkoin puutarhatöitä, en kitkenyt, vaan siirtelin siementaimia vauvalasta valkoiseen kukkapenkkiin. Jättipoimulehteä, isoniittyhumalaa, ukonkelloa, akileija 'Green Apples', sinipiikkiputkea ja valkopallo-ohdaketta siirtelin ainakin... Rupeaa muuten täyttymään se uusi kukkapenkki :) Ja kerrankin olen noudattanut TV-puutarhureiden ohjeita ja istuttanut ainakin 2 tainta vierekkäin tai 3 tainta ryhmäksi... Mutta näitä siementaimia on riittänyt sellaiseen ryhmittelyyn, ostotaimia en raaski ostaa niin monia, ostan mieluummin erilaisia, niitä voi ajanmyötä jakaa...

Seuraavaksi varmaankin hankin tähän valkoiseen penkkiin kukkasipuleita. Postilaatikkoon onkin jo ilmestynyt Kauppilan ja Korpikankaan kukkasipulikuvastot. Niihin olen jo ruksaillut halujani... Vähän pitäisi tehdä karsintaa, mutta mistä maltan luopua ? Siinäpä ongelmaa pohdiskeltavaksi... Vai odotanko Lidlin kukkasipuleja ? Myös HongKongissa oli viime syksynä hyvä valikoima erilaisia ja erikoisia narsisseja.

Sipulikukista kukkii tällä hetkellä liljat... Ja onneksi liljakukkojakaan ei ole riesaksi asti, niin liljojen kukinnasta voi nauttia ilman murhanhimoa...

Lilja 'Asiatic White', taustalla lilja 'Black Out'

Lilja 'Montego Bay'
Sipulikuvastoja selaamalla selvisi yksi kotipihan lilja-arvoitus. Luulin, että tämä on marhanlilja (jossain aiemmassa postauksessa olen niin väittänyt), mutta hän onkin pellavalilja.

Pellavalilja

1 kommentti:

  1. Tämä kesä on kyllä kokonaisuudessaan suosinut istutuspuuhia. Uudesta penkistäsi tulee hieno. Ei sitä kyllä kovin usein raaski ostaa useampaa samaa perennaa kerralla, kun toive on saada niin monia ihania kasveja. Toisaalta yhden avulla pääsee mukavasti tutustumaan uutuuksien ja niitä voi sitten myöhemmin hankkia lisää.
    Onneksi ei ole lähipiirissä huvipuistoikäisiä lapsia. Kaikenlainen kieputtaminen on aina ollut myrkkyä päälleni.

    VastaaPoista