torstai 27. syyskuuta 2012

Sadonkorjuupataa

Tänään oli pakko päästä kokeilemaan limusiinilihaa. Filettä en vielä käytä, vaikka sitä tulisi maisteltua sellaisenaan. Päätin tehdä rakastamaani punajuuripataa. Ohjeen olen löytänyt hesarin nettisivuilta. Minä teen sen aina naudan lihasta, vaikka ohjeen mukaan sen voisi tehdä myös possua. Lihan lisäksi pataan tulee myös punajuurta ja porkkanaa. Tällä kertaa lisäsin myös palsternakkaa.

Juurekset olivat varsin tuoreita, hain ne suoraa kasvimaalta. Mutta mutta... Punajuuret, ne itivät varsin huonosti, ja ne jotka itivät ovat todella pieniä :( Myös porkkanat ovat surkean pieniä. Vain palsternakat ovat kunnollisia. Taitaa vika olla liiassa kosteudessa. Tälläkin hetkellä kasvimaan reunoilla seisoo vesi, ja koko ajan sitä tulee taivaalta lisää. Koko ajan vahvistuu ajastus rakentaa juurikasmaa laatikoihin. Silloin ei pääse vesi seisomaan penkeissä, vaan pääsee valumaan pois.

Nyt odotan innolla padan kypsymistä. Kyllä leivinuuni on mahtava juttu, vieläkään en ole laittanut lämpöjä päälle taloon, kylpyhuonetta lukuunottamatta. Ja hyvin tarkenee, niin ihanasti se lämmittää. Säästyy kallista sähköä.

Toinen varma syksyn merkki on hiirten rapina talon seinissä. Kahtena yönä olen sitä kuunnellut, joten tänään viritin hiirenloukut. Vielä ei ole tullut saalista. Saunamökkiin viritän hiiribaarin, mutta sisätiloihin en sitä halua. Täällä minulla on sellainen laatikkomallinen hiirenloukku, joka on varsin tehokas. Viime syksynä ostin vielä sellaisia pieniä, muovisia loukkuja,  joissa on valmis "tuoksu"syötti. Laatikkoloukulla sain ainoastaan saalista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti