tiistai 26. heinäkuuta 2016

Onnenhetkiä

Olen taas kerran istunut ja laiskotellut koko päivän... Tai siltä ainakin tuntuu, että mitään en ole tehnyt, muuta kuin istunut nenä kiinni romaanissa. Mutta olen sen myös ansainnut, eilen raadoin pihalla siirtäen 48 kottikärryllistä multaa paikasta A paikkaan B. Ja se tuntui kropassa vielä eilen ennen saunaa, mutta ihanan pehmoiset löylyt pehmittivät kivistävät lihakset. Mutta silti ansaitsin lepopäivän.

Kesäpäivänhattu
Aamulla käväisin kaupassa ja suuntana oli puutarhakauppa, ihan kauppalistan kanssa menin. Tarkoitus oli hankkia erilaisia lannoitteita kasveille. Minulla on kasvihuoneessa rehevää, tomaatit ovat pitkiä, isolehtisiä, mutta ainuttakaan en ole vielä saanut kypsymään. Rupesin pohtimaan syytä siihen ja epäilen syyksi vääränlaista lannoitusta. Keväällä laitoin laatikoihin taimien lisäksi Biolanin luonnonlannoitetta, joka onkin liian typpipitoista. Satoa saadakseen pitäisi ollakin kaliumpitoisempaa lannoitetta. Sitä siis ostamaan....

Tomaattiviidakoni
Samalla halusin ostaa kesäkukille jotain pitkävaikutteista lannoitetta, koska olen laiska lisäämään kasteluveteen lannoitetta. Kasvihuoneen pelargonit saavatkin joka kastelukerralla lannoitetta, koska lannoiteastia sijaitsee siinä vieressä. Taisin aloittaa lannoittamisen liian myöhään, koska kasvini ovat nyt vasta aloittamassa kukintaansa. Ehkä ensi vuonna sitten ymmärrän olla ajoissa liikkeellä.


Ja sitten tarvitaan sitä, tätä ja tota... Eli ostettaa olikin yhtäkkiä korillinen... Siemenistä en päässyt ohi, koska olivat tarjouksessa 10 pussia kahdella eurolla. Mä en olis kyllä tarvinnut enää lisää siemeniä, mutta pakko oli ostaa...


Tomaatit saivat heti uutta lannoitetta, samoin etupihan kesäkukkaistutukset ja kasteluletkukin on korjattu. Lähdin kiertämään pihaa kameran kanssa...

Syyssädekukka on aloittanu kukintansa, ensimmäistä kertaa minun kukkapenkissäni. Ja hän on muuttanut meille jo 2014.

Syyssädekukka
Sunnuntaina kummityttöni kysyi, että mikä on kallein kasvi kukkapenkeissäni. Hetken mietittyäni totesin, että kyllä se on tämä kaunopunahattu. Taisin maksaa siitä kukkivana taimena lähemmäs 20 euroa. Suolainen hinta, siksi olenkin iloinen, että hän selvisi hengissä viime talvesta ja kukkii yhtä muhkeana kuin ostettaessa.

Kaunopunahattu 'Irresistible'

Mutta kaikkein onnellisin taidan olla tästä pienestä vaaleanpunaisesta ruusunkukasta. Minä tykkään näköjään vaaleanpunaisesta, kauheaa, mutta totta. Ihana neilikkaruusuni selvisi kuitenkin talvesta, vaikka olin hyvin huolissani hänestä keväällä. Hän palellutti kaikki maanpäälliset osansa. Korkeutta pensaalla on vaivaiset 20 senttiä, mutta silti hän kukkii. Toisin kuin Mustialanruusu 'Minette', hän selvisi talvesta paremmin, mutta ei halua silti kukkia.

Neilikkaruusu 'Pink Grootendorst' 

Ruusuista heinäkuun viimeistä viikkoa!!!!



12 kommenttia:

  1. Kiva postaus, hyviä ostoksia olet tehnyt. Kaunista kukintaa, kaunopunahattu ja syyssädekukka ovat niin kauniita kukkia.

    VastaaPoista
  2. Minä olen tosi surkea lannoitusasioissa. Minun tomaattini joutuvat joka vuosi pärjäämään yhdistelmällä: vanha multa tai puutarhamullalla, johon lisään mustaa multaa ja kanankakkarakeita pohjille tai sivuille lisälannoitukseksi. Usein tomaattini eivät saa mitään muuta lannoitusta koko kasvukauden aikana. Lavassa toki tomaattien juuret voivat yltää savimaahan saakka. Ruukuissa sitten onkin rajattu määrä kasvutilaa. Vaihtelvasti ole saanut satoa. Tänä vuonna kyllä paremmin kuin viime vuonna. Sen olen oppinut, että liian tummat lehdet = hedelmiä ei meinaa tulla = liikaa typpeä.

    Olen käsittänyt, että esim. olkikate vie maasta typpeä. Silläkin saatat saada liikaa typpeä pois maasta.

    Aika hyvä määrä takana noita kottikärryjä. Ei ihme, jos kropassa tuntuu. Tänään on meillä ollut niin kuuma, että töiden jälkeen olen tehnyt puutarhassa vain pakolliset kastelut ja 2 minuuttia rikkisten nyppimistä. Eikä tunnu olo edes laiskalta.

    Hauskaa, että inhokkiväri teki poikkeuksen. Milloinkohan sama tapahtuu minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, oliko uudella lisälannoitteella vaikutusta, mutta nyt on ensimmäiset tomaatit punastuneet :) Minä kasvatan tomaatit laastipaljuissa, joissa multatila on rajallinen, siksi olen näihin aikoihin antanut tomaateille lisälannoitusta. Ensi vuonna kokeilen käyttää pelkkää tomaattilannoitetta.

      Poista
  3. Monty Don ohjeisti juuri viime viikon Gardener's World -ohjelmassa, että nyt on aika nyppiä tomaattien alimmat lehdet pois (kaikki alimpaan terttuun asti), jotta tomaatit voisivat kypsyä. Tein työtä käskettyä ja odotan nyt itsekin ensimmäisten tomaattien kypsymistä :)

    Siementarjous on ollut hyvä, toivottavasti löysit tarpeellisia siemeniä.

    Upea kaunopunahattu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osasta taimia olenkin jo nyppinyt alimpia lehtiä pois. Muistan jostain lukeneeni, että kun taimi on metrinpituinen, niin silloin ruvetaan jo nyppimään alimpia lehtiä pois. Lisää pitäisi vieläkin poistaa, samoin tomaattien latvat katkaista. Sekin edistää sadonkypsymistä.

      Poista
  4. Kiitos vinkistä, olen epäillyt, että minulla on ollut liian typpipitoinen kasvumaa. Täytyykin katsoa kaliumpitoista lannoitetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Minun tomaatinviljelyni on vasta kokeiluasteella (2. kesä), joten täyttä luottoa ei kannata antaa kokeiluilleni. Mutta ilokseni huomasin, viikon poissaolon jälkeen, että ensimmäiset tomaatit ovat punertuneet :)

      Poista
  5. Olet taukosi ansainnut (lueskelin tuota mullan kärräys operaatiota). Paikalle tulee aikanaan varmasti upea rodoalue.
    Tosi kaunis punahattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tauko ja nyt vielä viikon loma tekivät hyvää väsyneelle kropalle. Nyt olen innoissani jo lähdössä pihalle, paitsi että onkin Avoimet Puutarhat -päivä, joten oma puutarha jääkin vähän vähemmälle huomiolle tänään.

      Poista
  6. Blogissani on sinulle haaste ja tunnustus: http://vaaleanvihrea.blogspot.fi/2016/08/tunnustus-ja-haaste_2.html
    Ota mukaasi, jos tahdot.

    VastaaPoista