sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Ruukkukokeilu

Aurinko paistaa ja ulkona on ihanan keväinen ilma, ainakin kun katsoo ikkunan takaa. Pakkasta on muutama aste, siis aivan loistava kävelykeli. Mutta eipä täällä maalla tule lähdettyä kävelemään, kun pitäisi kävellä maantien reunaa ja sitten samaa reittiä takaisin. Niinpä olen hiukan vain puuhastellut ulkona kotipihalla ja suunnitellut kesää...

Olen viettänyt aika paljonkin aikaa Pinterestissä. Sinne voisi uppoutua tunneiksi ja taas tunneiksi... Olen tehnyt itselleni puutarhataulun, johon olen koonnut kaikenmoista. Yksi jo syksyllä löytynyt idea on kukkatorni, joka toteutuu keväällä. Nyt viikolla löysin ihanan amppelikuvan...

hanging basket using cone hanger
lähde: hanginbaskets.com

Amppeli on istutettu tällaiseen reikäpurkkiin.

11 inch hanging basket
lähde: hangingbaskets.com

Oih, tuollaisen haluan, mutta mistä sellaisen saisi täältä Suomesta. Amerikasta en raaski, saati uskalla tilata. Laitoin sitten kysymykseni puutarha.netin keskustelupalstalle, josko joku tarhuri olisi nähnyt näitä myynnissä. Ei ollut, mutta tulipa hyviä vinkkejä, että tällaisenhän voisi tehdä itse!!!! Reikäsahalla vaan poraisi reikiä purkin kylkeen. Ja purkkeja, niitähän riittää...

Ei muuta kuin ostamaan reikäsahanteriä paikalliseen rautakauppaan. Jotta en vaikuttaisi aivan uunolta, niin tutustuin heidän tarjontaansa jo etukäteen netissä. Valitsin haluamani sarjan ja lähdin etsimään sitä kaupasta ja löysinkin... Meni tiskille vielä varmistamaan, että tämä teräsarja sopii tarkoitukseeni. Hiukan oli myyjä hämmästynyt, kun kerroin, mitä aion sahata. Mutta sain erittäin hyvää palvelua ja myyjä suositteli minulle toista halvempaa sarjaa. Hän sanoin kyllä, että jos enemmän aukkoja aikoo sahata, niin sellainen kiinteä olisi paras vaihtoehto. Niin varmasti olisikin, mutta minä en vielä tiedä, minkäkokoisia aukkoja haluan, siksi tuo sarja on parempi vaihtoehto.

Tänään sitten lähdin pirttiin penkomaan sopivia astioita.  Muoviruukkuja on useaa kokoa, mutta päädyn ämpäriin (6 kilon hilloämpäri), siinä kun on kahva valmiina. 

Amppelinteko tarvikkeet
Ei muuta kuin kokeilemaan. Aluksi suunnittelin aukon kooksi 32 mm, mutta jotenkin se tuntui liian pieneltä, joten käytin 39 mm terää. Halko on ämpärin tukena porauksen aikana, jottei ämpäri halkea. Reikien väliin jätin 3 senttiä, mutta väli voisi olla 4 senttiä eli sama kuin reiän halkaisija. Yhdessä kerroksessa on 9 aukkoa. Yläreunaan jätin reilusti tyhjää tilaa, koska sinne pitää myös mahtua istuttamaan taimia. Eli jotta tämän ämpärin saa piilotettua, tarvitaan 23 - 25 tainta... Huh huh!!! Ajattelin idättää siemenet lautalla ja sitten siirtää itäneet siemenet kennostoon jatkokasvatukseen ja sieltä istutan taimet suoraan tähän ämpäriin. Muuten on kaikki pöydät täynnä ahkeraliisaa.


DIY-amppeli


Jos olet ihmetellyt tuota pulloa ämpärin sisällä, niin siitä tulee kasteluputki. Leikkaan pullosta pohjan pois ja tökin pullon kyljet täyteen reikiä. Siten alimmatkin kasvit saavat vettä.

Kesää odotellessa tällaisilla ajatuksilla ja nyt idättämään...


8 kommenttia:

  1. Hieno amppeli tulee. Kyllä tuollaisia on joskus ollut myynnissä valmiina täällä Suomessa. Noin 15 vuotta sitten tilasin jostain Viherpeukaloilta tms. Amppelitornin. En saanut siinä kukkia kukoistamaan haluamallani tavalla. Se amppeli oli jotenkin säkin tyyppinen, jossa oli useampi istutuskerros. Hienolle näyttää tuo amppelisi. Toivottavasti saat kukat kukoistamaan siinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti amppeli onnistuu eli on rehevä. Tasainen kastelu tulee olemaan haaste.

      Poista
  2. Tuolleen saisi kyllä parhaimmillaan ihanan runsaat ja jotenkin luonnollisen näköiset amppeli-istutukset aikaiseksi. Onnea kokeiluun ! :)

    VastaaPoista
  3. Mä olen huomannut noissa ruukuissa, että ongelmana on se, ettei koskeus leviä niihin tasaisesti. Yleensä ne on ylhäältä ihan kuivia ja alhaalta märkiä. Kotona tietysti niitä pystyy kastella hiukan erilailla kuin meillä töissä jossa kastelun suorittaa "mies ja traktori".

    Toi putki on tosi hyvä! Reikiä ei kannata tehdä kauhean suuria että se vesi imeytyy hitaasti eikä huahda kerralla kokonaan läpi.

    Mullan sekaan kannattaa laittaa kastelukiteitä, ne ainakin hiukan tasaa sitä kosteutta.

    Laitathan kuvia tästä myöhemmin, kiinnostava kokeilu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kastelukiteet onkin hyvä idea. Niillä saan ehkä helpommin pidettyä tasaisen kosteuden.

      Poista
  4. Tää onkin tuttua tuolta puutarhanetin puolelta:) Nyt vaan kaikki kokeilemaan tuota systeemiä. Milläs nimimerkillä muuten kirjoitat siellä?

    VastaaPoista