lauantai 14. helmikuuta 2015

Kokemuksia kissanhiekasta

HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ!!!

Jokin aika takaperin kehuin täällä hankkineeni kissanhiekkaa kylvöjä varten. Kokemuksistani ajattelin tehdä pienen postauksen...

Ensimmäiseksi kerrottakoon heti, että en enää kylvä siemeniä kissanhiekkaan. Jotenkin en kokenut onnistuvani sen kanssa. Ja nekin vähät, jotka sieltä nousivat olivat kypäräpäitä :( Ei kiitos, ei enää kylvöjä kissanhiekkaan. Mutta en minä silti sitä ole hylännyt, koska sitä niin kehutaan. Tänäänkin käytin sitä, kun laitoin kyynelverenpisaran, verenpisara 'Alwin'in ja lumihiutaleen pistokkaita juurtumaan.

Pistokkaita kissanhiekassa

Ensimmäinen juurrutuskokeilu verenpisaran pistokkailla ei onnistunut, johtuen enemmänkin omasta hätäisyydestäni kuin kissanhiekasta. Toinen kokeilu lumihiutaleilla näyttää onnistuneen, joten jatkan kokeilua näillä pistokkailla. Pelargonini ovat vielä talvehtimassa, joten heitä en ole vielä leikellyt.


Siemeniä olen nyt idättänyt lautalla leivinuunin päällä. Tällä hetkellä siellä on itämässä 3 lajia paprikaa, ahkeraliisaa, salkoruusua, kelloköynnöstä sekä hämähäkkikukkaa. Lautan on kehitellyt Chilivaari. Ideana on, että styroxin (alempi kuva) tai muun kelluvan materiaalin (ylemmässä kuvassa jumppamattoa) päälle kiedotaan kosteutta siirtävää ainetta (itse käytän talouspaperia), jolloin paperin päällä olevat siemenet pysyvät kosteina. Ja kun lauttaa pitää lämpöisellä alustalla, niin itäminen nopeutuu. Itse säilytän lauttoja leivinuunin päällä.Talouspaperin huono puoli on, että lauttaa täytyy tarkkailla päivittäin, jotta siemenistä pilkistävä juurenalku ei pääse tarttumaan talouspaperiin kiinni.

Tällä hetkellä kummassakaan kuvassa ei ole yhtään itänyttä siementä, koska ennätin siirtää kaikki multaan. Tähän mennessä olen idättänyt siemenet kylvömullassa kennostossa (esim. Pluggboxissa) ja aina on osa siemenistä jäänyt itämättä ja sitten on kennostossa tyhjiä koloja. Mutta nyt olen siirtänyt pienimpiä itäneitä siemeniä esim. hämähäkkikukan siemenet kennostoon kasvamaan ja eikä sinne jää yhtään tyhjää lokeroa. Paprikat ja tomaatit olen siirtänyt siirtänyt jogurttipurkkeihin alkukasvatukseen, mutta myöhemmin siirrän heidät maitotölkkeihin, ennen kasvihuoneeseen siirtoa.

Kaikesta huolimatta olen sitä mieltä, että kissanhiekkaa kannatti kokeilla, vaikka se ei jääkään kylvökäyttöön. Se on kierrätettävää eli kun edelliset kasvit on siirrettty pois kissanhiekasta, niin seuraavat voi laittaa samaan astiaan. Ja itse asissa lumihiutaleiden juurella kasvaa tällä hetkellä yksi ahkeraliisa, joka iti vasta sen jälkeen, kun olin lumihiutaleen istuttanut.

Tällaisia ajatuksia tällä erää... Nyt minä jatkan puutarhahaaveiluja Pinterestissä ja nautiskelen samalla pannullisen teetä. Rentouttavaa hiihtolomaa teille, joilla se alkoi eilen!!!

4 kommenttia:

 1. Tuo kylvölautta on mielenkiintoinen. Täytyypä kokeilla. Tuli vain mieleen että onko sitä kasvinalkua talouspaperista pakko poistaa. Jos pystyisi ottamaan palan paperia mukaan istutukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen siirtänyt itäneet siemenet aina ennen kuin ne ovat takertuneet talouspaperiin. Jos siemen on jäänyt kiinni paperiin, niin silloin on varmaan parempi ottaa pala paperia mukaan, ettei alkujuuri vahingoitu.

   Poista
 2. En ole kuullutkaan, että kissanhiekkaa voisi hyödyntää kylvöissä :-)
  Kylvölautta taas on tuttu, mutta taidan olla sen verran laiska, etten viitsisi ;-P
  Kiva blogi sulla, jään lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi. Minä otan oppia puutarha.netin kokeneilta harrastajilta, sieltä on molemmat ideat peräisin kokeiluihini.

   Poista