perjantai 17. lokakuuta 2014

PalapeliäJostain kumman syystä olen saanut päähäni, että haluan muotopuutarhan. Muotopuutarha tontille, jossa on jos jonkinlaista muotoa ja rakennusta vähän siellä sun täällä, mutta silti: Mää haluan!!!! Jotkut saattavat pitää minua hiukan hulluna, mutta mitä siitä. Sellaisen saa, kun vaan jaksaa tehdä.

Versailles, siinä minulle esimerkkiä... Ja on niitä hienoja muotopuutarhoja muuallakin... Tässä muutama pinterestistä kopioitu ideakuva:

beautiful

The recreated Italian Renaissance stylle Walled Garden at Edzell Castle, Perthshire, Scotland. Topiary balls with rose borders and latin text picked out in box hedging

Florence: This looks like my vegetable garden. Exactly the same pattern! Yay!

Joopa joo, kaikissa kuvissa on paljon tilaa ja avaruutta. Minulla sellaista paikkaa ei ole, mutta ei se mitään. Jos tottapuhutaan, olen jo aloittanut muotopuutarhani rakentamisen. Todellisuudessa ei siitä mikään muotopuutarha tule, vaan pieni parterre (= yksi istutusalue muotopuutarhassa).

Olen siis aloittanut maansiirtotyöt parterren alueella. Olen poistanut nurmikon (lue rikkaruohikon) istutusalueen reunoilta (=vallihauta). Enkä enää ihmettele, etten ole saanut reunoilla kasvamaan kaunista nurmikkoa. Eihän siinä ole kauheasti edes multaa, saunamökin reunoilla oli soraa ja kiviä, talon reunassa sepeliä ja savea. Olen poistanut savea ja kiviä noin parin kymmenen sentin syvyydeltä, koska ainakaan tässä vaiheessa reunoille ei tule puksipuuaitaa. Ehkä joskus, mutta nyt aion istuttaa siihen unikkoa ja se ei tarvitse niin syvää multatilaa.

Tänään sitten rakentelin reunuksia. Paperille oli helppo piirtää ruutujen avulla kaikki alueet ja rajaukset. Käytännössä kun rakensin rajoja laudasta, niin ei se ollutkaan niin helppoa. Piti pohtia ulkomittoja ja sisämittoja, ei onneksi ristimittoja ja kulmia, koska joku idiootti päätti tehdä muotopuutarhastaan puolisuunnikkaanmuotoisen, koska sellainen sopii hienosti talon ja saunamökin väliin!!!! Niinpä olen saanut käännellä ja väännellä leluani eri kulmiin, onneksi se kääntyilee. Tavallisella käsisahalla en olisi tähän hommaan edes ryhtynyt. Ihan ei mitat sitten loppujen lopuksi täsmänneet, reunapenkki ei ole joka kohdasta tasaleveä, mutta haittaaks se ??? Jos siis haluaisin täydellistä, niin purkuhommiksi menis... Onneksi en halua täydellistä lopputulosta, enhän ole itsekään täydellinen.

Reunapenkki, joka on vielä tyhjä ja liian syvällä

Reunapenkki ja keskiosan istutusalueet...
Tästä on huomenna hyvä jatkaa nurmikon poistolla ja sen jälkeen kaivetaan istutusalueilta savi pois ja keskelle muotopuutarhaa suihkulähteen kuoppa. Olen jo elokuussa hankkinut suihkulähdepumpun, jota alla olevassa kuvassa testataan. Kyseessä on aurinkokennolla toimiva pumppu, joten pilvisellä säällä on turha toivoa kuulevansa veden solinaa. Pumppu tulee vastaavaan, mutta puhtaaseen laastipaljuun, joka siis kaivetaan maahan.

Suihkulähde kokeilussa
Toivottavasti ei vielä tule talvi, niin että saan jatkaa muotopuutarhani kaivamista. En haluaisi jättää sitä kevääseen, silloin on niin paljon muuta tekemistä....

7 kommenttia:

 1. Ihan jo melkein näyttää mallilta. Tee sinäkin tuollaiset aidat, joissa lukee jotain! Nyt on talvi aikaa miettiä, mitä.

  VastaaPoista
 2. Esikuvat ovat tosi upeita, mutta mikäpä estää toteuttamasta muotopuutarhaa pienemmässäkin koossa. Toivottavasti kylmyys ei vielä tullut jäädäkseen, jotta pääset jatkamaan projektiasi. Hyvältä näyttää.

  VastaaPoista
 3. Vautsi, miten perusteellista työtä. Varmaan tulee hieno!

  VastaaPoista
 4. Hyvältä näyttää! Sullahan on kehikossa kulmaraudat ja kaikkea, näyttää jotenkin kauheen ammattimaiselta. :) Mä kannatan tuota ideaa että aidasta jossa on joku kirjoitus! Varmaan aika helppo tehdä ja ylläpitää, pitää vaan ostaa trimmauskone ja varata aikaa joka viikko pieneen leikkaushetkeen....

  VastaaPoista
 5. Oi miten mahtavalta näyttää. hyvä idea :)

  VastaaPoista
 6. Lupaavalta näyttää muotopuutarha! Mielenkiinnolla jään seuraamaan jatkoa... Istutusalueita ym. itse tehdessäni käytän "lapionmittaa", mikä tarkoittaa sitä, että ei kaikki tarvitse olla millin päälle. Lohdutan itseäni sillä, että kasvit peittävät aikanaan pikku mittavirheet.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoista! Jään innolla odottamaan jatkoa!

  VastaaPoista