maanantai 6. lokakuuta 2014

Ensi kesän kukkaloistoa toivoen

Ensi kesä tuntuu vielä kaukaiselta ajalta, mutta silti se on jo ajatuksissa ja suunnitelmissa, ainakin kesäkukkaistutusten miettiminen. Tai oikeammin ehkä nuukuus, eli miten saada upeat kesäkukkaistutukset halvalla. Kun tilaa ja kokeiluintoa riittää, niin olen kantanut suurimman osan tämän kesän kukista saunamökkiin. Siellä yritin talvettaa viime talvena pelargonini, mutta onnistuin jäädyttämään ne. Onneksi olin ehtinyt ottamaan niistä pistokkaat ennen kohtalokasta kylmyyttä. Nyt yritän taas, paitsi että pelargonien lisäksi kannoin sinne verenpisaroita, ahkeraliisoja, ruusuliisan, verbenan ja lumihiutaleen. Ja onhan siellä vielä yksi begoniakin. Tungosta on.


Pelargonit näyttivät jo niin kellastuneilta, että virittelin heille hiukan valoa. Valohoitoa heille tarjoillaan vain iltaisin (tällä hetkellä), myöhemmin kaamosaikana saattavat saada vähän enemmän valoa.

Koska saunamökissä on jo melkoinen tungos, niin päätin kokeilla muutaman pelargonin talvettamista pistokkaana. Katsotaan jaksavatko ne juurtua enää näin myöhään, olisi pitänyt ottaa ne jo kuukausi takaperin. Mutta kun en ehtinyt/ muistanut/ viitsinyt. Kokeilen juurruttaa heidät sisällä huoneenlämmössä ennenkuin siirrän heidät saunamökin viileyteen.Kokeilin myös ottaa lumihiutaleesta pistokkaita. Se on lukemani perusteella vaikeasti talvetettava ja erityisen tarkka kastelusta eli ei ihan minun kasvini, mutta kokeillaan. Mitään en menetä, varsinkin kun alkuperäinen kasvi maksoi poistomyynnissä yhden euron. Se on siis ollut jo hintansa väärti.

Kasvien ja pistokkaiden lisäksi olen kerännyt siemeniä (en pelkästään kaupoista), vaan myöskin omista kasveistani. Ahkeraliisasta, siitä upeasta lohenpunaisesta, sain paljon siemeniä. Ensi vuoden värisävyä en tiedä, koska nämäkin lohenpunaiset siemenet ovat peräisin valkokukkaisesta emosta. Tänään keräsin vielä leijonankidasta siementä... Ja kun omaa siementä on myös saatu samettikukasta, tupakoista (punainen ja valkoinen), tuliunikosta ja kirjokakkarasta, niin kukkarikaskesä 2015 on tulossa.

Ensimmäiset kukkakylvöt aion tehdä reilun kahden kuukauden kuluttua. Silloin laitan orvokin siemenet multaan...

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti talvettaminen ja pistokaslisäys onnistuu! Minäkin olen innokas talvettaja. Talvetan varastossa pelargoneja, verenpisaroita, ruusunjuurakoita, apinankukkaa......Viime talven yli sain vietyä lisäksi keijunmekon ja kaksi verbenaa, se oli mukava yllätys.

    VastaaPoista