perjantai 5. syyskuuta 2014

Alppiruusupuistoni

Suunnitelman omasta alppiruusupuistosta tein jo puolitoista vuotta sitten, kun isäni kaatoi muutaman ison haavan metsästäni. Aukko näytti alussa valtavalta, mutta jotenkin se heti rupesi näyttämään sopivalta alppiruusujen paikalta. Tarkoitus oli aloittaa maanmuokkaus jo seuraavana kesänä, mutta naapuri oli kiinnostunut haapatukeista, joten tukit jäivät odottamaan naapuria. Homma seisoi, seisoi ja seisoi. Tänä kesänä sain vihdoinkin tiedon, että naapuri ei otakaan tukkeja (ei niistä enää olisikaan sahattavaksi). Niinpä isäni pätki tukit ja seuraavana ne pitäisikin saada halkaistua ja pinoon eli pois alppiruusupuistostani. Pienimpiä pöllejä olen jo halkonut...

Nämä odottavat vielä pääsyä liiteriin
Haapapöllejä olen pyöritellyt pois tieltä ja aloittanut polkujen teon. Pohjalle suodatinkangas ja päälle jo parhaat päivänsä nähnyttä haketta. Polut ajattelin reunustaa luonnonkivillä, koska niitä riittää tällä tontilla.

Tuleva alppiruusupuisto

Vasempaan reunaan tulee valkoisia kotimaisia alppiruusuja, lajiketta P.M.A. Tigerstedt. Oikeaan reunaan puiden tilalle tulee keltaisia ja oransseja atsaleoja, pensasmustikoita ja erilaisia hortensioita.

Keskiosan suunnitelman ovat hiukan vielä avoinna. Siihen voisi tulla keskelle puu (koristeomenapuu tai koreanvaahtera tai...) ja sen alle jotain matalaa perennaa. Katselin hiukan perennakirjoja ja päädyin varjohiippaan. Nyt minulla on kotona alennusmyynnistä hankittuna 4 varjohiipan tainta (2 valkoista ja 2 punaista), mutta ei vielä paikkaa niille. Täytynee keksiä joku väliaikaismajoitus heille ensi talveksi.

Tämä suunnitteluvaihe on melkein kaikkein parasta... Mutta ennenkuin kaikki on valmista, niin paljon täytyy tehdä ja tapahtua. Puidenkaatoa, pätkimistä, halkaisua, kantojen jyrsimistä, kaivamista, kärräämistä... Kohta onneksi alkaa sairasloma, silloin on aikaa tehdä ;)

Pitihän sitä sitten visiteerata Lidlissä, kun mainostivat erilaisia kukkasipuleja. Ja minä, joka en edes tykkää tulppaaneista, ostin niitä 5 pussia. Mukaan tarttui myös krookusta, iiriksiä ja kirjopikarililjaa. Pitäisiköhän mennä vielä uudestaan, koska joku näytti löytäneen sieltä myös keisarinpikarililjaa ? Ehkä kuitenkin odotan Korpikankaan sipulipakettia ennenkuin ostan mitään lisää, se tilaus on vähän turhankin iso. Mutta kun siellä oli niin ihania narsisseja ja sitä keisarinpikarililjaakin...

Ensimmäinen erä syyssipuleja

1 kommentti:

  1. Oma alppi ruusupuisto - todella ihana idea ja projekti, jota tulen seuraamaan ilolla ja mielenkiinnolla. Lidlin sipulipaketit ovat edullisia ja ainakin viime syksynä ostetut kukkivat hyvin. Sipuleihin uppoaa yllättävän paljon rahaa, varsinkin nettikaupoissa. On se sitten keväällä palkitsevaa.

    VastaaPoista