sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Kylvökuume

Kylvökuume on vakava sairaus ja se iskee joka vuosi ja aina samaan aikaan tammikuun alussa. Joka vuosi kuumetta on kestettävä, koska kylvöjä ei voi aloittaa vielä tammikuussa. Ei voi, vaikka puutarha.netin konkarit niin tekevätkin. Useina vuosi olen saanut pidäteltyä itseäni tammikuun loppuun, jopa helmikuun alkuun, sitten on ollut jo pakko päästä kylvöpuuhiin, joten olen kasvattanut herneenversoja. Viime vuonna päätin kokeilla kylvää kesäkukkia (ahkeraliisaa) ja ananaskirsikkaa jo helmikuun lopulla. Ja kokeilu onnistui ainakin ahkeraliisan osalta, ensimmäinen kukka aukesi jo toukokuussa. Niin siis tänäkin vuonna, ahkeraliisan kylvö on merkattu kalenteriin viikoille 8/ 9. Mutta kun en silti millään malttaisi odottaa yli kuukautta... Joten päätin taas ryhtyä kokeiluun...

Vuoden 2014 ensimmäiset kylvöt


Tänä vuonna päätin myöskin hillitä taimimääriä, koska viime vuonna olin hukkua ainakin samettikukkiin, mutta muutamaan muuhunkin lajiin. Niinpä tänä vuonna tulee maltillinen määrä kaikkea!!!! Tähänkin minikasvariin on kylvetty vain 40 orvokinsiementä, ja pussiin jäi odottamaan vielä paljon siemeniä odottamaan tulevia vuosia. Päätin siis kokeilla orvokkien kasvatusta. Joka vuosi olen ostanut orvokkeja vapuksi, mutta nyt kokeilenkin kasvattaa ne itse. Orvokki vaatii pitkän esikasvatuksen, 10 - 12 viikkoa, joten ajan pitäisi riittää... Katsotaan, miten onnistun tavoitteessani.


Toinen kasvikokeiluni alkoi jo syksyllä, kun päätin kokeilla pelargonioiden talvettamista. Vein 3 ruukkua talvisäilytykseen saunamökkiini (lämpötila 5 - 10 astetta9, siten että kaksi pienintä ruukkua sijoitin ikkunalaudalle ja ison ruukun lattialle. Vielä ovat hengissä, paitsi että suuressa ruukussa kasvava pelargonia oli kasvattanut pitkiä vaaleanvihreitä ohuita lehtivarsia (eli se kaipaa valoa), joten siirsin sen sohvalle vähän lähemmäs valoa. Ensi talveksi taidan hankkia saunamökkiin kasvivalon, koska silloin siellä voi olla enemmän talvehtivia kasveja.  Aika hyvin ovat selvinneet talvesta...

Lattialla talvehtinut yksilö

Ikkunalla talvehtinut pelargonia
Hölmöyttäni en ymmärtänyt kokeilla talvettaa rakastamiani ahkeraliisoja. Mutta ensi vuonna sitten... Puutarha.netistä saadun vinkin perusteella leikkasin tänään omista pelagonioistani pistokkaita ja laitoin niitä multaan. Ja kuulemma myöhemmin keväällä voi näistä pistokkaista ottaa vielä lisää pistokkaita. Joten mihin joudun kaikkien näiden kasvien kanssa ennen kesäkuuta ? En tiedä, voi olla että pitää valjastaa suku ja ystävät apuun... Se siitä kohtuudesta!!!
2 kommenttia:

  1. Chilejähän saisi kylvää jo ihan laillisesti. Ja paprikoita! Eikös Kaupunkilaistytölle ole tulossa kasvihuone?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kasvihuone on tulossa, mutta millä aikataululla se saadaan pystyyn, sitä en tiedä. Siksi päätin hankkia tämän kesän paprikan- ja tomaatintaimet ja melonintaimet (jos löytyy) valmiina. Mutta ensi vuonna kasvatan kaiken siemenestä!!!

      Poista