lauantai 12. lokakuuta 2013

Omaa jogurttia

Monta kertaa olen suunnitellut, että pitäisi kokeilla tehdä itse jogurttia. Harmaan torpan emännän innoittamana päätin vihdoinkin kokeilla jogurtin tekoa...

Kaupasta hain 2 litraa luomukevytmaitoa ja jääkaapista löytyi entuudestaan purkillinen luomu turkkilaista jogurttia, joten ei muuta kuin hommiin. Ensin kuumennetaan maito 80 asteeseen, joten kinkkumittaria kehiin. Paitsi, että juuri tänään se ei suostunutkaan toimimaan. Kitisi vain, että liian kuumaa :( Sormea apuna käyttäen ja höyryn määrää arvioimalla kuumensin maidon sopivan kuumaksi. Sitten jäähdytys ja jogurtin lisäys (1 dl). Jo tässä vaiheessa turkkilainen jogurtti meni rakeiseksi... Rakeisuudesta välittämättä kaadoin maitoseoksen lasipurkkeihin ja vein uuninpankolle happanemaan. Purkkien päälle levitin vielä pari pyyhettä, jotta lämpötila pysyisi tasaisena.

Muutaman tunnin, ehkä neljän, jälkeen kokeilin purkkien kylkiä ja mielestäni lämpötila oli laskenut liiaksi. Niinpä siirsin purkit lämpimämpään paikkaan eli uuniluukuun eteen ja päälle laitoin vielä paksun froteepyyhkeen. Ja siinä saivat jogurtit hapantua yön yli.Aamulla purkit tuntuivat edelleen lämpimiltä, joten paikka oli hyvä jogurtin valmistamiseen. Purkit keittiöön ja ensimmäisestä kansi auki ja lusikka purkkiin. Ja kyllä, jogurtti oli sakeaa ja maistui jogurtille. Mutta sen enempää en jogurttia syönyt, lämmin jogurtti ei houkutellut. Mutta myöhemmin kun se on jääkaappikylmää...


Jälkiruokakulhollinen itsetehtyä jogurttia, päällä itsetehtyä kesäkurpitsahilloa ja koristeena itsekasvatettu ananaskirsikka. Hyvää oli!!!!

Seuraavalla kerralla kokeilen käyttää jogurtin siemenenä jotain muuta kuin turkkilaista jogurttia, jotain löysempää, koska jogurtti on rakeista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti