sunnuntai 11. elokuuta 2013

Vapaa viikonloppu eli työleiri keittiössä

Viikolla en saanut pahemmin mitään aikaiseksi, työpäivän jälkeen ei jaksanut. Joten viikonlopulle jäi melkoisesti rästihommia. Tai ei ne mitään rästihommia ole, vaan rentouttavia puutarhatöitä, sadonkorjuuta ja vähän kitkemistä...

Aloitin papupenkistä mukanani 10 litran ämpäri, kiitettävästi tuli pensaspapuja ja ensimmäiset salkopavutkin kiipeilin keräämään tikapuilla. Sitten pienen taikinakulhon kanssa kurkkulaatikolle. Eihän siihen parin litran taikinakulhoon mahtunut kuin muutama kurkku. Hienosti tuottavat vielä satoa, vaikka ovat näyttäneet melko väsyneiltä jo pitkään. Sisällä punnitsin sadon, yli 4 kiloa. Eli etikkakurkkujen teko jatkuu...

Punajuuret näyttävät valtavilta. Ihmettelin jo kuukausi sitten niiden kokoa, mutta en ruvennut silti niitä nostamaan. Nyt vedin ylös muutaman, tarkalleen ottaen 9 kappaletta eli yhteensä 2 kiloa etikkapunajuuria varten.

Sitten tutkailin lehtikaalia. Joku niillä oli herkutellut, alimmat lehdet olivat jo täynnä reikiä. Sadonkorjuu alkakoon... Leikkeilin kauniita lehtiä, huuhtelin vihreät madot kakkoineen pois ja vein saunamökkiin kuivumaan.


 Ja sitten alkoikin työleiri... Punajuurien keittäminen, kurkkujen viipalointi, etikkaliemienkeitto, jossain välissä kävin tyhjentämässä karviaispensaan ja keitin niistä sitruunalla maustettua mehua, ja nyt sunnuntai-illan ratoksi keittelen vielä kesäkurpitsahilloa.


Olen todennut karkkirasiat käteviksi säilöntäastioiksi, ne ovat konepesunkestäviä, niitä on helppo pinota päällekkäin ja niitä saa helposti. Tänään kuitenkin karvaasti koin myös niiden heikkouden. 2 kurkkurasiaa oli työpöydällä jäähtymässä etikkapunajuurten ja karviaismehun kanssa. Pöydällä oli hiukan ylipursunnutta kurkkulientä, koska purkit olivat piripintaan täysiä. Myöhemmin huomasin, että lientä valuu jo lattiallekin, että mitä h...a. Toinen kurkkurasia onkin halki ja valuttanut suurimman osan liemestä työpöydälle, alapuolella oleviin laatikoihin ja vasta sieltä lattialle. No tulipahan nekin laatikot siivottua edes kerran kolmeen vuoteen... 

Huh huijaa, varsinainen työleiri on kotona ollut, joten huomenna on mukava mennä töihin lepäämään. Jotenkin loman loputtua on ihan syksyinen olo, niinkuin kesä ja kasvu olisi jo ohi, vaikka se ei olekaan. Mutta joka tapauksessa aloin jo valmistautumaan ensi kevääseen ja kylvöihin. Tilasin netistä kukkahyllykön ja 4 kurakaukaloa.Ei lopu tila kesken, vaikka vähän enemmän kylväisi mitä tänä keväänä...


5 kommenttia:

 1. Minäkin ostin Ikean alesta rautahyllykön, jota ajattelin ensi kevään taimia varten. Nuo kurakaukalot ovatkin erinomainen keksintö estämään mahdollisten kasteluvesien valuminen lattialle. Kiitoksia!

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvä keksintö tuo kurakaukalo! Saatanpa sitä minäkin hyödyntää, kun tähän asti olen noiden purkkien alusten kanssa tuskaillut.

  VastaaPoista
 3. Ihastuin kurakaukaloon taimialustana jo keväällä puutarha.netissä, mutta en löytänyt niitä silloin kaupaoista. Nyt tilasin ne samalla kuin tuon hyllykönkin.

  VastaaPoista
 4. Kerrotko vielä mistä tilasit, vai etkö halua mainostaa? Tosi hyvän näköinen satsi!

  Noita lehtikaaleista ehkä kannattaisi ottaa paksut ruodit pois, jos eivät ole lämpimässä paikassa kuivumassa. Kuivuvat paremmin. Tosin onhan ne kätevä ripustaa tuolla tavalla.

  Lehtikaalista saa kuulemma hyviä sipsejä. Resepti on joka paikassa, esim. http://raakaravinto.net/lehtikaalisipsit/ ja sitä voi varmasti myös modata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tilasin hyllyn ja kurakaukalot Tokmannin verkkokaupasta.

   Lehtikaalisipsit on suunnitelmissa...

   Poista