sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Kylmä koti

Olin koko viikonlopun vuokramökillä suvun kesken. Meitä oli 7 serkusta perheineen ja 3 tätiä/ setää/ enoa puolisoineen. Istuimme, juttelimme, saunoimme, paljuilimme kylpytynnyrissä ja söimme. Aivan mahtava viikonloppu takana, me tulemme niin hyvin juttuun keskenämme. Kylpytynnyrikokemus oli miellyttävä: kylmä ulkoilma, mutta lämmin vesi, upea maisema, ihanaa yhdessäoloa. Silti en kaipaa sellaista pihalleni. Kylpytynnyrissä on mukava hoidella sosiaalisia suhteita, mutta yksineläjän pihalla se on melko turha. Ei sitä tulisi kovinkaan montaa kertaa vuodessa lämmitettyä.

Mukavan viikonlopun jälkeen oli rentouttavaa tulla hiljaiseen kotiin. Mutta, mutta... Viikko sitten otin lämmityslaitteesta sähkövastuksen pois päältä. Ajattelin, että nyt on kevät. Niinhän se onkin, viikko meni mukavasti, päivällä paistoi aurinko, illalla lämmitin leivinuunin, aamuisin oli vähän viileämpää (17 - 18 astetta). Tänään kun tulin kotiin, oli tuvassa lämpöä ainoastaan 13,8 astetta ja kiertoveden lämpätila ainoastaan 12 astetta. Eipä siinä muu auttanut kuin laittaa nopeasti tulet leivinuuniin ja kokeilla riittääkö se talon lämmittämiseen. Parilla asteella nousi sisälämpötila, mutta nyt on suunta jälleen laskeva. Ei auttanut muu kuin nöyrtyä laittamaan sähkövastus takaisin päälle. Olkoon ainakin huomiseen asti, tai ainakin siihen asti, että kiertovedenlämpötila normalisoituu. Sitten voin taas ottaa sähkövastuksen pois käytöstä. Tarkoitus on myöskin pysyä kotona, joten pystyn lämmittämään leivinuunia.

Mutta mikäpä tässä on ollessa: Villasukat jalassa, villatakki päällä ja villahuovan alla. Ja mikä parasta: Kaikki itse tehtyjä :)

2 kommenttia:

  1. Kylmää on vielä, meilläkin on lämmitettävä uuni joka päivä. Lauantaina jäi lämmittämättä, niin jopa oli viileä aamu tänään.
    On se niin kotoinen olo kun uuni lämpiää, vaikka välillä kääriytyykin villoihin ja vällyihin :)

    VastaaPoista
  2. Minäpäs jouduin yöpymään ihan hotellissa viikonloppuna, ja oli muuten kylmemmät lattiat kuin kotona hatarassa rintamamiestalossa, jossa on ikkunoiden tiivistäminenkin vähän jäänyt kesken syksyllä. Hotellihuoneessa oli kattolämmitys. Varpaat jäätyi, mutta nukkumaan ei pystynyt, kun oli kuumaa ja kuivaa ja paksu tekokuitutäkki. Hyi hitto, kyllä talo on sentään aina talo!

    VastaaPoista