sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Nautiskelua ulkosalla

Ihana olla ja kuunnella hiljaisuutta... Linnun laulavat, tuuli humisee puissa, lämmintä on. Kasvulaatikoista poistin harsot ja ihailin kasvun ihmettä. Erityisen innostunut olen papujen itämisestä, ne kun eivät viime kesänä jaksaneet kasvaa. Nyt näyttää hyvältä. Kiinnitin kasvulaatikon reunaan salot ja viritin niiden väliin lankaa, kankaankudonnasta ylijäänyttä hauenkoukkosiimaa. Lisäksi viritin siihen roikkuvia lankoja, joita pitkin pavut pääsevät kiipeämään. Lankoja viritellessäni pohdin, että liioittelinko papusalkojen pituutta. Tarvittiin nimittäin pitkät A-tikkaat, että sain langat viritettyä ja vissiin samoja tikkaita tarvitaan papusadon korjaamiseen :( Voipi olla, että ensi vuonna papusalot ovat hiukkasen eli metrin lyhyemmät....


Kesäkurpitsat ja spagettikurpitsan taimet näyttävät myös viihtyneen ulkona laatikossa harson alla, mutta kurkun taimet ovat mielestäni heikonnäköisiä. Toivotaan lisää lämpöä, jotta nekin vahvistuisivat.

Kasvimaan puolella iloitsen lantun, mustajuuren ja porkkanan hyvin alkaneesta kasvusta. Palsternakkakin näyttäisi itäneen ihan hyvin, mutta punajuuri näyttää melko onnettomalta. Siitä joudun luultavasti tekemään uusintakylvön.

Lantuntaimet näyttävät melko reikäisiltä eli kirpat ovat vierailleet harson alla. Ulla Lehtosen luomuviljelykirjan ohjeena oli tuhkan sirottelu lehdille. Sitä on nyt kokeiltu ja harso on jälleen taimien päällä. Jos ei tuhkasta ole apua, niin sitten kokeilen mäntysuopa-vesiruiskutusta. Myös nokkosvesi voisi auttaa, se on jo tekeillä.

Ilon aiheen tuotti myöskin aumakompostin kääntäminen. Olen pohtinut sen toimivuutta, koska kertyy paljon kuivia lehtiä ja rikkaruohoja. Mutta niin vain olivat lierot löytäneet senkin kasan. Ilo oli katsella lierojen matelua käännetyssä kompostissa. Kääntämisen jälkeen tyhjensin vielä lämpökompostoria ja vein sieltä saadun raakakompostin jatkokompostoitumaan aumaan ja peittelin sen viimesyksyn kosteilla lehdillä. Ensi keväänä aumasta saattaisi saada jo multaa, koska Lehtosen mukaan lehtikomposti hajoaa mullaksi noin kahdessa vuodessa...

1 kommentti:

  1. Samanlaisia puuhia täälläkin on harrastettu :) Salkopapuja istutin liian railakkaasti ja pari tainta katkesi mulla, siispä piti kylvää vielä pavuista uusia. Ainakin viime kesänä mulla ne venyi varmasti kolme metriä, mutta mulla ei ollut silloin niin pitkiä salkoja.
    Mulla jäi laittamatta harsot kaalien yms.päälle, joten olen jännännyt milloin taimet "katoaa"parempiin suihin.
    Palsternakan taimia olen etsiskellyt, eivät taida itää ollenkaan.
    Nokkosvedellä just kastelin astereita yms. kukkia, kun ovat niin laimeen näköisiä ulos istutuksen jälkeen.

    VastaaPoista