lauantai 17. joulukuuta 2011

Leivänleivontaa

Nyt se on tehty!!!! Leivinuunissa on paistettu ruisleipää, hiivaleipää ja pullaa. Ja niistä tuli ihan syötäviä, jopa herkullisia....

Ensimmäiseksi aamulla tyhjensin tuhkat hiiliarinan alta. Sitten tulet uuniin puoli yhdeksältä. Puina käytin kuivaa koivua, jotka hain jo eilen sisälle lämpiämään. Kahden pesällisen jälkeen vetelin punaiset hiilet hiilikuiluun. Tässä vaiheessa kyllä mietin, että laitetaanko pellit kiinni vai pidetäänkö auki. Yritin käännellä häkäpeltiä, mutta en saanut siitä tolkkua. Jätin savupellin hiukan raolleen, ettei tuli häkämyrkytystä. Sitten koivunrisujen hakuun, koska työkaveriltani kuulin, että niistä saisi hyvän uuniluudan. Ensimmäisen käyttökokemuksen perusteella sanoisin, että hiukan lyhyempiä voisivat olla. Mutta mahtava tuoksu niistä tuli, kun luudin arinaa puhtaaksi.

Ensin laitoin ruisleivät uuniin. Taikinan tein Myllyn Parhaan nettisivujen ruisleipästen ohjeella. Taikinan tein hyvissä ajoin aamulla, koska ohjeen mukaan pitempi juurtumisaika tuottaa lisää makua. Tämän ohjeen valitsin myös, koska se kohotettiin hiivalla, eikä taikinajuurella. En pidä hapanleivästä. Hiivaleivän leivoin Raision kauraleivän ohjeella, vaikka minulla ei ollutkaan Sunnuntain kauraista sämpyläjauhoa, vaan ihan tavallista hiivaleipäjauhoa. Lisäsin taikinaan myös leseseosta, jotta siihen tulisi edes hiukan kuitua.

Hiivaleipiä paistoin noin 30 minuuttia ja ruisleipiä tunnin. Ja ennen uuniin laittoa annoin uunin lämmön tasaantua noin 45 minuuttia. Seuraavalla kerralla voisin odottaa hiukan kauemmin tai paistaa ensin jotain, joka vaatii kuumemman paistolämpötilan. Leipien jälkeen paistoin pullakransseja. Nekin onnistuivat hienosti...
Nyt odottelen uunin jäähtymistä, jotta voin laittaa riisipuuron hautumaan jälkilämpöön. Jääkaapissa on vielä yksi hiiva, joten voisin ensi viikolla leipoa lisää leipää samalla kun paistan bataattilaatikkoa jouluksi. Leipominen on kivaa!!!!!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti